29. januar  2020. 18.15  | Izvor: RTV (Srđan Basić)

Ostaje zamrznut status Fidesa u Evropskim narodnim partijama

BUDIMPEŠTA -

Uprkos najavama sa obe strane da je sadašnja situacija neodržava, iz Brisela stižu vesti da se na narednoj sednici Političke skupštine Evropskih narodnih partija (EPP), zakazanoj za 3. februar, neće raspravljari o statusu Fidesa, vladajuće partije u Mađarskoj.

To je, kako saznaje nezavisna "Nepsava“, najavio sam predsednik najveće poslaničke grupe u Evropskom parlamentu Donald Tusk, ističući da "nema nikakvog napretka“ u rešavanju spornih pitanja.

Fides je, da podsetimo, marta prošle godine suspendovan iz članstva u toj konzervativnoj političkoj grupacija zbog niza različitih stavova, pre svega kada je reč o migrantskoj politici, nacionalnom suverenitetu i budućnosti Evropske unije.

budimpesta

Tom prilikom je "trojka mudraca“ – u kojoj su bivši predsednik Evropskog saveta Belgijanac Herman van Rompej, nemački političar Hans-Gert Petering i nekadašnji austrijski kancelar Volfgang Šisel – zadužena da ispita koliko se, pored ostalog, poštuju osnovni postulati pravne države u Mađarskoj.

Trojka ni jednom nije došla u Budimpeštu, ali se dva puta sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Briselu. Izveštaj "mudraca“ je kasnio nekoliko meseci, navodno se tek sada našao na Tuskovom stolu, ali bez jasnog zaključka i jedinstvenog predloga.

Njihovo neslaganje je, verovatno, bilo povod da se zadrži status kvo, jer prema rečima poljskog političara nema razloga za žurbu, jer nije dat nikakav rok za donošenje konačne odluke.

Orban je nedavno na Radio-Košutu rekao da se položaj Fidesa mora rešiti, ali ne tako da on promeni svoju politiku, već da se EPP „vrati izvornim korenima, što dalje od liberala i socijaldemokrata“. U tom kontekstu se u mađarskoj vladi spominjala mogućnost da vodeća stranka sama izaće iz sadašnje poslaničke grupe, u kojoj skoro godinu dana nema pravo glasa, i pređe u frakciju Evropskih konzervativaca i reformista.