DŽONSON O TRAMPOVOJ IDEJI ZA BLISKI ISTOK: Nijedan mirovni plan nije savršen, ali ovaj nudi rešenje! (VIDEO)
Foto: EPA / Facundo Arrizabalaga

VIDI DOBRE OSOBINE

DŽONSON O TRAMPOVOJ IDEJI ZA BLISKI ISTOK: Nijedan mirovni plan nije savršen, ali ovaj nudi rešenje! (VIDEO)

Planeta -

Nijedan mirovni plan za Bliski istok nije savršen, ali dobra osobina plana koji je predložio američki predsednik je što nudi rešenje dve države i palestinski lideri bi trebalo da ga razmotre, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

"Nijedan mirovni plan nije savršen, ali ovaj nudi rešenje dve države, što će obezbediti da Jerusalim bude glavni grad Izraela i palestinskog naroda", rekao je Džonson u parlamentu, preneo je Rojters.

Američki predsednik predstavio je jučce svoj dugo najavljivani plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, navodeći da je to dobitna kombinacija i za Izrael i za Palestince.

On je poručio da je plan "istorijska šansa" za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu.

Plan predviđa da se teritorija trenutno pod palestinskom kontrolom više nego udvostruči, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obali.

Takođe, planom se predviđa obustava izgradnje novih jevrejskih naselja u četvorogodišnjem periodu tokom čega bi trebalo da se pregovara o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

Ovaj politički plan na 50 strana bazira se na ekonomskom planu na 30 strana za (palestinske teritorije) Zapadnu obalu i Gazu koji je predstavljen u junu, a koji su Palestinci takođe odbili.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je mirovni plan Trampa kao "izuzetan" i da predstavlja "realan put ka trajnom miru".

Sve palestinske frakcije su, međutim, odbacile plan, a predsednik Mahmud Abas poručio je da palestinski narod nije na prodaju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Facundo Arrizabalaga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja