Svijet

U toku evakuacija 210 Amerikanaca iz Vuhana

U toku evakuacija 210 Amerikanaca iz Vuhana
Foto: Tanjug/AP | U toku evakuacija 210 Amerikanaca iz Vuhana

PEKING - Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da je u toku prebacivanje oko 210 američkih državljana iz kineskog grada Vuhan, žarišta epidemije novog koronavirusa.

U saopštenju koje je objavljeno preko Ambasade SAD u Pekingu navodi se da će lica u avionu biti pregledana nekoliko puta i da će biti izvršena procjena njihovog zdravstvenog stanja po dolasku u Kaliforniju.

Njemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da očekuje da će federalna vlada u narednih nekoliko časova postići dogovor sa vlastima pokrajine Hese o evakuaciji njemačkih državljana iz Kine.

Špan je rekao da Njemačka želi da građani budu prebačeni iz Vuhana i provincije Hubei što prije, ali da evakuacija bude dobro pripremljena prije njihovog dolaska u Frankfurt, glavni grad Hesea.

Japan je prvim čarter letom evakuisao 206 svojih građana iz Kine u Tokio, gdje je utvrđeno da dvije osobe imaju simptome upale pluća, ali dijagnoza koronavirusa nije potvrđena, saopštili su bolnički predstavnici.

Hospitalizovano je ukupno pet osoba, a dvije pokazuju simptome pneumonije. Još sedam lica biće poslato u bolnicu jer su pokazala simptome nalik na groznicu ili kašalj, izjavili su vladini zvaničnici.

Drugi avion kreće u Vuhan u večernjim časovima po lokalnom vremenu.

Japan je ranije potvrdio da je u ovoj zemlji sedam osoba oboljelo od koronavirusa, uključujući vozača autobusa koji je bio u kontaktu sa grupom kineskih turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije