29. januar  2020. 10.16  →  19.20 | Izvor: RTV

Deca sa Kosova i Metohije u poseti Novom Sadu

NOVI SAD -

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je učesnike projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ u Gradskoj kući.

video icon

Projekat koji Udruženje građana „Novi Sad“ organizuje po šesti put, osmišljen je kao sedmodnevni boravak dece sa Kosova i Metohije kod svojih vršnjaka, odnosno dece domaćina iz Novog Sada, učenika OŠ „Svetozar Marković Toza“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“.

deca, kosovo, novi, sad, poseta

Više od četrdesetoro dece boraviće u gradu od 26. januara do 2. februara, uzrasta su oko 13 godina, dolaze iz opština Peć i Štrpce, a prijemu su prisustvovali i njihovi domaćini, đaci novosadskih škola kod kojih su smešteni.

"Akcija je usmerena ka tome da se deci koja žive u daleko težim uslovima od onih koje mi imamo ovde u Vojvodini i našem gradu, pokaže da nisu sama i da imaju drugare, svoje vršnjake i u drugim gradovima Srbije. Mi zaista mislimo na njih i pomažemo onoliko koliko možemo i to ne nekim velikim i jakim parolama, nego drugarskim i bratskim odnosom. Danas je u Gradskoj kući oko pedeset mališana iz Štrpca, Goraždevca, iz Metohije u poseti svojim vršnjacima u Novom Sadu koji su im pružili smeštaj i gostoprimstvo. Uključena su deca iz dve novosadske škole, ali i deca koja idu u druge škole su se prijavila da budu domaćini. To je zaista jedna lepa drugarska, vršnjačka priča koja ima jak intenzitet emocija u kontekstu, nažalost, okolnosti da je mesto na Kosovu i Metohiji, gde naša deca žive pretvoreno u svojevrsni geto u 21. veku, u sred Evrope. Ona tamo imaju potpuno druge uslove za odrastanje, a ovo je prilika da im bar ovih dana pokažemo da brinemo i mislimo o njima. Hvala organizatorima koji to uspešno rade godinama i nadam se da će se ta priča nastaviti. Novi Sad ima veliko srce i širom otvorena vrata za svu decu, a nadam se da će naši drugari i ove godine poneti samo lepe ustiske iz grada", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

deca, kosovo, vucevic, novi, sad, poseta

Direktor Osnovne škole „Staja Marković“ iz Štrpca Čedomir Nikolić rekao je da je došlo 44 dece, i to 30 iz Štrpca i 14 iz Goraždevca, kao i šest njihovih nastavnika.

"Opšti utisci su predivni, građani Novog Sada su jako gostoprimljivi, učenici su zadovoljni i srećni. Naša deca na Kosovu i Metohiji nemaju potpunu slobodu i retke su prilike da se druže sa vršnjacima, da mogu slobodno da šetaju ulicom i da putuju, tako da ove posete mnogo znače. Nadam se da će Novi Sad biti primer drugim opštinama da što češće pozivaju našu decu da borave kod njih, a sa druge strane, pošto se u Štrpcu nalazi Brezovica, skijaški centar, imamo želju da i deca iz Novog Sada dođu kod nas da se zajedno družimo", rekao je Čedomir Nikolić.

vucevic, novi, sad, deca, kosovo, poseta

Aktivnosti u okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ obuhvataju nastavne i vannastavne sadržaje u školama domaćina, posetu kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore, bavljenje raznovrsnim sportskim aktivnostima, kao i druge sadržaje zabavnog karaktera. Kako je naglasio predsednik Udruženja građana „Novi Sad“ Goran Bajšanski, cilj projekta je da se kroz svakodnevne aktivnosti i druženje, deca rasterete i makar povremeno oslobode ružnih slika koje za njih nosi svakodnevica i koje su već duži vremenski period sastavni deo njihovog života.

Tagovi