Sirijska vojska preuzela kontrolu ključnog grada na severozapadu 1Foto: Beta/AP Photo/ Lefteris Pitarakis

Sirijska vojska saopštila je danas da je preuzela kontrolu ključnog grada Maret al Numan na severozapadu zemlje, području u rukama džihadističkih grupa i pobunjenika.

„Naše snage su poslednih dana uspele da eliminišu terorizam u nekoliko sela i lokaliteta“, navodi se u saopštenju sirijske vojske u kojem se navode imena oko 20-ak mesta među kojima je Maret al Numan.

U tom gradu, drugom po veličini u provinciji Idlib, nalazi se autoput koje snage predsednika Sirije Bašara el Asada žele da obezbede jer je povezan sa Alepom, glavnim gradom istoimene provincije.

Maret al Numan imao je pre nekoliko meseci oko 150.000 stanovnika. Posle nekoliko nedelja bombardovanja, grad je gotovo pust, navela je opoziciona Sirijska opsevatorija za ljudska prava.

Vojska se obavezala da „nastavi poteru svih oružanih terorističkih organizacija, dok se celo sirijsko tlo ne očisti od terorizma“, navodi se u saopštenju.

Sirijske vlasti kao teroriste označavaju i džihadiste i pobunjenike.

Idlib je pretežno pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam i drugih pobunjenika. Vlasti koje kontrolišu oko 70 odsto sirijske teritorije, saopštile su u nekoliko navrata da su rešene da povrate kontrolu i nad Idlibom.

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva od 16. decembra su pojačale bombardovanje tog područja dok se na tlu vode borbe s džihadistima i pobunjenicima, uprkos primirju najavljenom u avgustu.

Više od 380.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji. Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011. godine, a tokom godina je postajao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari