EKSKLUZIVNO! Jelena Dokić za Kurir: Za uspeh su potrebni normalni roditelji! Moj slučaj je ekstreman! (FOTO)
Foto: Instagram

Iz životnog iskustva

EKSKLUZIVNO! Jelena Dokić za Kurir: Za uspeh su potrebni normalni roditelji! Moj slučaj je ekstreman! (FOTO)

Tenis -

Za mlade sportiste je najvažnije da imaju skladan porodični dom. Nadam se da će moj primer biti pravi apel roditeljima za umerenosti, kaže za naš list nekadašnji vunderkind srpskog i svetskog tenisa

Od specijalnog izveštača Kurira iz Melburna - Vuka Brajovića

Nekadašnji vunderkind srpskog i svetskog tenisa, poznata po turbulentnom životu koji je sada iza nje, Jelena Dokić priča za Kurir!

Ako biste malo okrenuli brojke tekuće godine, dobili biste 2002. godinu u kojoj je Jelena Dokić postigla svoje najveće uspehe i dospela do četvrtog mesta na WTA rang-listi. Dug i trnovit put je Jelena imala od tih godina teniskog uspeha, preko velikog pada u karijeri i razočaranja na privatnom planu, potom ponovnog povratka u takmičarski tenis, a onda i konačnog napuštanja, ponovnog traženja i pronalaženja sebe - opet u tenisu, ali danas u ulozi spisateljice, trenera, TV voditeljke i komentatorke.

Poruka mladima

Posle svega, čini se da ju je autobiografska knjiga „Nesalomiva“ vratila u svetsku javnost.

- Pisanje knjige je bio veoma emotivan proces za mene, koji je trajao više od godinu dana, što nikako nije kratak vremenski period. Ponekad me je taj proces iscrpljivao, ali sam na kraju osetila potpuno zadovoljstvo, shvativši da je taj trud vredeo. Nisam znala da će knjiga imati tako veliki uticaj na druge, kao i na mene. Ono što mi je bio glavni motiv jeste da napokon sve iznesem u javnost, sa tihom nadom da će to biti korisno za moje čitaoce - decu, roditelje, trenere...

foto: Instagram

Na pitanje šta je to najvažnije na šta bi ukazala mladim sportistima koji tek počinju da grade karijeru, Jelena je odgovorila:

Savet roditeljima

- Ako se uzme u obzir moje životno iskustvo, sigurno bih im rekla da je najvažnije da imaju skladan porodični dom, ispunjen ljubavlju normalnih roditelja. S vremena na vreme roditelji stvaraju deci dosta pritiska, pogotovo što je u pitanju sport kojim devojčice počinju da se bave u veoma ranom životnom dobu i već kao 14-godišnjakinje kreću da putuju po turnirima. Neće dugo vremena proći pre nego što sa nekih 19 ili 20 već uđu u svetski teniski vrh i veoma je važno da imaju balans u tom smislu i pre i posle tih sportskih uspeha. Moja situacija je, jasno, bila veoma teška, a po mnogo čemu i ekstremna, i nadam se da će moj primer biti pravi apel roditeljima ka umerenosti. Uvreženo je verovanje da ako se od dece traži odgovornost u ranom dobu, da će ih to navesti na predan rad i stvoriti uslove za dobre rezultate. No, istina može biti sasvim suprotna. Pogledajte trenutno najbolje plasirane igrače i igračice i shvatićete da svi oni potiču iz skladnih i harmoničnih porodica. O tome treba više pričati - u dahu će Jelena.

Zlostavljana Otac me je tukao kaišem, pljuvao, terao da stojim gola u hotelu...

Jelena Dokić više od decenije ne razgovara sa svojim ocem Damirom, a evo kako je u knjizi „Nesalomiva“ opisala svoj odnos s njim.

- Tortura je počela od dana kada sam prvi put uzela reket u ruke. On je s vremenom gubio kontrolu. Posle poraza u polufinalu Vimbldona od Lindzi Davenport potpuno je poludeo. Udarao me je, vređao. Vikao je na mene i prebio me kaišem u kupatilu. Vukao me je za uši, pljuvao me, a onda terao da satima gola stojim nasred hotelske sobe - između ostalog je napisala Dokićeva o početku zlostavljanja i zaključila:

- Ljudi misle da možeš da se otarasiš posledica maltretiranja, ali ne ide to tako. Borila sam se s užasnom depresijom, bila sam na ivici samoubistva.

foto: Marina Lopičić

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track