Korona virus preti celoj planeti, visoka opasnost od zaraze na GLOBALNOM nivou

I. STANOJEVIĆ

28. 01. 2020. u 22:26

Generalni direktor SZO Tedros Abhan Gebrejesus izjavio je da je uveren u sposobnost Kine da suzbije širenje korona virusa

Корона вирус прети целој планети, висока опасност од заразе на ГЛОБАЛНОМ нивоу

AP Photo/Koji Sasahara

SVETSKA zdravstvena organizacija podigla je procenu rizika od korona virusa na međunarodnom nivou sa umerenog na - visok. SZO je do sada tvrdila da je rizik od virusa "veoma visok u Kini i na regionalnom nivou, ali umeren na međunarodnom planu". Opasnost od zaraze od utorka je, međutim, visoka na globalnoj ravni. Od virusa je umrlo 106, a zaraženo je oko 4.500 ljudi, najviše u Aziji. Od evropskih zemalja zaraženih ima u Francuskoj i Nemačkoj, a epidemija se proširila i do SAD, Kanade i Australije.

Generalni direktor SZO Tedros Abhan Gebrejesus izjavio je da je uveren u sposobnost Kine da suzbije širenje korona virusa i poručio da ne smatra da bi iz te zemlje trebalo evakuisati strance. Kineski predsednik Si Đinping traži da se učvrsti samopouzdanje, da svi ostanu ujedinjeni i da donesu naučne i tačne presude o epidemiološkoj situaciji.

Nemački dobavljač auto-delova "Vebasto" saopštio je, za to vreme, da je njihov radnik, zaražen korona virusom, pošto je sedište kompanije u Štokdorfu u Bavariji posetio jedan radnik iz Kine. Kompanija, koja ima 11 predstavništava u Kini, uključujući i Vuhan, zabranila je putovanja u tu zemlju. Navedeno je i da je zaraženi zasada u dobrom stanju i pod nadzorom lekara.

Jedna osoba u Japanu (60) zaražena je korona virusom, iako nije boravila u Vuhanu. Reč je o vozaču autobusa koji je prevozio kineske turiste iz ovog grada.

U Južnoj Koreji su potvrđena četiri slučaja, od kojih je jedan Kinez, a ostali su građani Južne Koreje koji su boravili u Vuhanu. U Južnoj Koreji je više od pola miliona građana potpisalo peticiju u kojoj traže da se ljudima iz Kine zabrani ulazak u zemlju. Južna Koreja je najavila da će evakuisati svoje građane iz epicentra novog korona virusa, dok Severna Koreja uvodi jednomesečni karantin ze sve strance koji dolaze iz Kine.

ApP Mark Schiefelbein


Ruski regioni koji se graniče sa Kinom uvode dodatne mere bezbednosti. Većina graničnih prelaza na Dalekom istoku Rusije privremeno je obustavila rad do 1. februara, u dogovoru s kineskom vladom. Istovremeno, hoteli i turistička mesta u Moskvi stavljeni su pod specijalnu kontrolu zbog epidemije.

Chinatopix via AP

U međuvremenu, došlo je i do druge vrste napetosti. Kina je, naime, zatražila izvinjenje i danskog dnevnika "Jilands posten" zbog objavljene karikature o korona virusu, ocenivši je kao uvredljivu. Na karikaturi je kineska zastava, a umesto zvezdica nacrtani su simboli u obliku korona virusa. Glavni urednik "Jilands postena" Jakob Nibroe rekao je da namera nije bila da ismevaju Kinu, već je reč o kulturološkim razlikama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)