Svet

0

Abas otvoreno odbacio Trampov plan

Autor: KP

Izvor: Beta

Abas otvoreno odbacio Trampov plan

Izvor: Foto: Beta, AP / Majdi Mohammed

"Posle gluposti koju smo danas čuli, kažemo hiljadu puta 'Ne!' tom 'Sporazumu veka' ", rekao je Abas na konferenciji za novinare u svom sedištu u Ramali na Zapadnoj obali.

Podsećanja radi, predsednik SAD Donald Tramp predstavio je danas mirovni plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje države Palestine.

Objasnio je da su Palestinci posvećeni okončanju okupacije Izraela i osnivanju svoje države s glavnim gradom u istočnom Jerusalimu.

"Nećemo kleknuti i nećemo se predati", rekao je Abas najavivši otpor planu predsednika SAD Donalda Trampa mirnim sredstvima.

Planom se predviđa stvaranje palestinske države na delovima Zapadne obale, ali se dozvoljava Izraelu da anektira skoro sva jevrejska naselja na toj okupiranoj teritoriji.

Takođe će se dozvoliti osnivanje glavnog grada države Palestine u predgrađima istočnog Jeruslima, ali će veći deo tog grada ostati pod kontrolom Izraela.

Libanska ekstremistička organizacija Hezbolah je takođe odbacila ono što je nazvala "sramotnim dogovorom" koji je objavila, kako je navedeno, "divljačka Trampova administracija".

U saopštenju u Bejrutu ta šiitska organizacija koja ima podršku Irana, plan je nazvala opasnim, dodavši da će imati vrlo negativne posledice na budućnost regiona i njegov narod.

Kako je navedeno, SAD posle decenija slepe podrške Izraelu, njegovoj okupaciji i agresiji protiv Arapa, pokušavaju da eliminišu istorijska i legitimna prava palestinskog naroda.

"Sporazum se nikada ne bi desio da nije bilo saradnje i izdaje više arapskih režima tajno i javno umešanih u tu zaveru", navodi se u saopštenju uz aluziju na zemlje Zaliva.

Zaključuje se da plan objavljen u Vašingtonu potvrđuje da je otpor jedna opcija da se oslobodi okupirana zemlja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR