');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

VOĆNJAKE ČUPAJU, NOVE NE SADE Alarmantno stanje u voćarstvu Srpske

Na području Potkozarja, kao i celoj Republici Srpskoj, svake godine drastično se smanjuju površine pod voćnim zasadima, naročito jabuke i kruške koje su ovde najzastupljenije vrste.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

To je konstatovano na osmom savetovanju voćara Republike Srpske održanom prošlog vikenda u Gradiški. Dragoja Dojčinović iz Donjih Podgradaca, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske naglašava da sve više proizvođača voća u Potkozarju odustaje od ove delatnosti.

- Mnogi voćnjaci su iskrčeni ili zapušteni. Potrebno je sve veće ulaganje a cene voća, kojeg je teško prodati, sve su manje. Hemijska sredstva su skupa, nafta takođe, radnika, počev od rezidbe do berbe, nema dovoljno a dnevnice za sezonce se svake godine povećavaju… - rekao je Dojčinović. On je takođe istakao neophodnost uvođenja zaštitnih mera prilikom uvoza.

– Domaće tržište preplavljeno je voćem sumnjivog kvaliteta iz drugih država. Savet ministara BiH mora hitno reagovati, bar u ograničenom vremenskom periodu, jer u protivnom naša proizvodnja će u još većem obimu biti sasvim upitna – rekao je Dojčinović.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana naglašava da je krajnje vreme za sitemska rešenja jer, kako kaže, oni godinama ukazuju na site problem a situacija se sporo ili uopšte ne menja ka boljem. Najveći proizvođači voća iz dubičke, prijedorske, laktaške i drugih opština prioritetnim smatraju pomoć resornog ministarstva za nabavku protivgradnih mreža i sistema za navodnjavanje.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske rekao je u Gradiški da će Ministarstvo stimulisati podizanje novih zasada.

Pašalić je na Savetovanju voćara koje je bilo veoma posećeno takođe rekao da Vlada Republike Srpske posredstvom resornog ministarstva ulaže u voćarstvo. To se, pored ostalog odnosi na sufinansiranje otkupa voća, podizanje novih zasada, nabavku protivgradnih mreža, sistema za navodnjavanje, premije osiguranja, nabavku regresiranog dizel goriva… Konkretizujući vidove pomoći proizvođačima voća on je kazao da resorno ministarstvo daje 50 odsto za premije i osiguranja te sa 30 odsto sufinasira investicije.

- Iz budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, od 75 miliona KM namenjenih poljoprivredi, voćari mogu da računaju na minimalno pet miliona KM, što je na nivou prošlogodišnje sume za ovu poljoprivrednu delatnost - istakao je Pašalić na Savetovanju pod motom “Suočavanje voćara sa izazovima ubrzanih promena klime, tržišta i radne snage”. Zbog manjka radnika, naglasio je ministar Pašalić, usvojene su mere za nabavku opreme za automatizovano sortiranje i pakovanje voća.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

- Očekuje dobru i efiaksnu saradnju sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH, posebno u smislu uvođenja mera zaštite domaće proizvodnje - ističe Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. Organizator savetovanja je Udruženje voćara Republike Srpske.

Štetočine i mikroorganizmi

Profesor Vojislav Trkulja sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, koji je bio jedan od predavača na skupu u Gradiški, rekao je da posebno zabrinjava pojava nove grupe mikroorganizama koji uzrokuju značajne bolesti i nova grupa štetočina. Osim Trkulje predavači su bili i Duška Delić, Petar Nikolić i Miljan Cvjetković sa Instituta za hortikulturu i Jadranka Bojić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.