28. januar  2020. 12.30  | Izvor: Tanjug

Srbija sa pažnom prati dešavanja u vezi sa migrantima

BEOGRAD -

Na sastanku Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, kojim je rukovodio ministar odbrane Aleksandar Vulin, danas je naglašeno da će se sa pažnjom pratiti dešavanja kada je reč o migrantima i migrantskoj krizi, jer je situacija znatno složenija u proteklom periodu.

Na sastanku je još jednom konstatovano da Srbija adekvatno odgovara svim izazovima migrantske krize duže od sedam godina, ali i da je neophodna daleko veća saradnja u okviru regiona, kako bi se taj problem strateški i dugoročno rešio.

radna, grupa, migranti

Istaknuto je, saopštilo je Ministarstvo odbrane, da je potreban i značajniji pristup celokupnog regiona fondovima za rešavanje migrantske krize, i da je neophodno sistemski rešiti sistem finansiranja svih akcija u vezi sa pristupom rešavanja migrantske krize.

Ministar Vulin je na sastanku naglasio da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi i uopšte na migrantskoj ruti koja se sve vreme krize trudila da ovaj problem rešava u okviru državnog sistema i kroz državne institucije.

Vulin je podsetio da smo i tokom migrantske krize, 2015. i 2016. godine, ali i pre i posle toga, uspeli da sve što je bilo potrebno završimo bez većih incidenata i bez bezbednosnih i zdravstvenih izazova po naše građane i lokalnu zajednicu.

Ministar odbrane je istakao i da naš način života nije bio, niti će biti ugrožen i naglasio da je Srbija pokazala da je organizovana i da ima vođstvo koje je u stanju da rešava probleme.

Na sastanku je usvojen Plan reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata za 2020. godinu, izložen je i usvojen Izveštaj o migracionim tokovima za prethodnu godinu, usvojene su i informacije o specijalnoj meri broj 6, kao budućem načinu finansiranja, kao i Izveštaj o MADAD 2 projektu finansiranja svih aktivnosti u vezi sa migracijama od strane međunarodne zajednice.

Usvojena je i informacija o budućem načinu finansiranja kada je reč o Srbiji, a kao zaključak radne grupe naloženo je i da se započnu aktivnosti na obezbeđivanju plana aktivnosti i mogućnosti trajnog rešenja za rešavanje izazova migrantske krize kada je reč o Republici Srbiji.

Sastanku su prisustvovali komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva odbrane i Crvenog krsta Srbije.

Tagovi
Srodne vesti