Ekonomija

0

Mali: Izmenama zakona povećavamo bazu potencijalnih investitora

Autor: SA

Izvor: Beta

Mali: Izmenama zakona povećavamo bazu potencijalnih investitora

Izvor: Foto: Beta/Milan Obradović

On je objasnio da se predloženim izmenama postiže usaglašavanje odredbi Zakona o tržištu kapitala sa Zakonom o javnom dugu.

"Strani investitori i fondovi će moći na brz i efikasan način da ulažu u domaće hartije od vrednosti i u srpsko tržište kapitala", rekao je Mali i i istakao da povećanjem dostupnosti i atraktivnosti domaćih hartija od vrednosti stranim investitorima, smanjujemo troškove finansiranja i obezbeđujemo bolju diversifikaciju investitora koji ulažu u domaće hartije od vrednosti.

"To znači ako postoji veća tražnja, da će i kamata koju plaćamo biti manja i to je veliki uspeh za našu zemlju i još jedna potvrda naše finasijske stabilnosti i poverenja koje investitori imaju u naše hartije od vrednosti", rekao je ministar i podsetio da je Srbija otvorila poglavlje četiri koje se odnosi na slobodno kretanje kapitala, što je, kako je ocenio, "još jedna potvrda svih napora koje je država napravila u cilju finansijske stabilnosti".

"Prošle godine smo imali dve veoma uspešne emisije evroobveznica i to po istorijski najnižim kamatnim stopama. Pri poslednjoj emisiji obveznica u novembru emitovali smo 550 miliona evra obveznica sa prinosom 1,25 odsto, a prethodno smo u junu emitovali obveznicu u iznosu od milijardu evra, na period od deset godina, sa stopom prinosa od 1,619 odsto i šest puta većom tražnjom", rekao je Mali.

On je rekao i da će sutra biti emitovana emisija državnih obveznica u evrima na rok od 20 godina, što se prvi put dešava jer su do sada emitovane na najviše 15 godina.

Mali je dodao i da su srpske obveznice prvi put uvrštene na listu za potencijalno uključivanje u JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju.

Mali je obrazložio i Predlog zakona o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine rekavši da će se popisom "obezbediti pouzdani podaci o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje obima i posledica iseljavanja stanovništva".

On je objasnio da je Popis 2021. specifičan i po tome što bi trebalo da bude poslednji popis u Srbiji koji se sprovodi na tradicionalan način, odnosno neposrednim pojedinačnim popisivanjem svih jedinica.

Na dnevnom redu Skupštine je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji za cilj ima povećanje produktivnosti i jačanje tržišnih veza malih i srednjih poljoprivrednih prehrambenih proizvođača.

Poslanici će potvrditi i sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za unapređenje zemljišne administracije, kao i ugovor o kreditu u oblasti infrastrukturnih projekata.

Pred poslanicima je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji za projektni zajam za izgradnju nove univerzitetske dečje klinike, Tiršova 2 u Beogradu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR