Veto Beograda za Ražnatovićevu

V. N.

28. 01. 2020. u 09:00

MSP zabranio pristup sastancima i institucijama diplomati iz Crne Gore kao odgovor izolaciji predstavnika Srbije u Podgorici

Вето Београда за Ражнатовићеву

Ljubiša Milanović, naš predstavnik u ambasadi u Crnoj Gori

MINISTARSTVO spoljnih poslova Crne Gore zabranilo je prošle nedelje, usmenom notom, ministru savetniku u Ambasadi Srbije u Podgorici Ljubiši Milovanoviću "ulazak u državne institucije Crne Gore, kao i kontakte sa službenicima istih". Srpski MSP odmah je uzvratio recipročnom merom koja se odnosi na Anu Ražnatović, ministra savetnika u crnogorskom diplomatskom predstavništvu u Beogradu - nezvanično sazanaju "Novosti".

Ovako je nastavljen diplomatski rat dveju država koji traje od usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, čije odredbe Srpska pravoslavna crkva tumači kao pokušaj režima Mila Đukanovića da preuzme vlasništvo nad svetinjama, zbog čega se već mesec dana organizuju prtesti i litije u gotovo svim crnogorskim gradovima.

Prema informacijama našeg lista, predstavnici crnogorskog MSP na dušu Milanoviću stavljaju da je u etar pustio vest da će specijalci sa tzv. Kosova doći u Crnu Goru, kako bi pomogli policiji, u slučaju nereda tokom okupljanja vernika za Badnji dan. Nezvanično, njegovo ponašanje i aktivnosti "iskaču iz diplomatskih". Sve ovo usmeno je saopšteno našem ambasadoru u Podgorici Vladimiru Božoviću.

Vest o pomoći sa Kosova, objavila je i novinarka portala FOS A. Đ., koja je uhapšena zbog, kako je navedeno, "širenja panike i lažnih vesti", ali Beogradu nisu predočeni dokazi da je pomenutu informaciju dobila od Milanovića.

- Odgovorili smo recipročnim merama, tako da Ana Ražnatović neće moći da učestvuje u bilo kakvim sastancima i razgovorima u našim institucijama. I na svaki sledeći potez Crne Gore, ukoliko ga bude, odgovorićemo isto - kaže sagovornik "Novosti" iz srpskog MSP i dodaje da su u stalnom kontaktu sa osobljem naše ambasade u Podgorici.


RAZMENA "OPOMENA"

BEOGRAD i Podgorica zaratile su početkom godine notama. Najpre je, zbog protesta navijača Crvene zvezde ispred crnogorske ambasade i pokušaja paljenja crnogorske zastave, na razgovor pozvan ambasador Božović, ali je odbio da primi notu. Ubrzo je srpski MSP pozvao otpravnika crnogorskog predstavništva, jer ambasador Tarzan Milošević nije bio u Srbiji, ali ni on nije želeo da preuzme notu.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije