28. januar  2020. 09.27  | Izvor: RTV

Projekcija dokumentarne TV emisije "Između neba i zemlje. Milan Konjović"

NOVI SAD -

Projekcijom dokumentarne TV emisije Između neba i zemlje. Milan Konjović, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležiće godišnjicu rođenja Milana Konjovića, jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka. Emisija će biti prikazana u četvrtak, 30. januara u 19 sati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Polusatna dokumentarna TV emisija (urednik Snežana Milivojević, režija Đorđe Šibalin), rađena kao deo serijala Srpski ekran realizovana je 2019. godine u produkciji mađarskog javnog servisa MTVA. U nastanku emisije, čija je tema obeležavanje jubilarnih 120 godina od rođenja Milana Konjovića, učestvovala je i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

Kadrovi za emisiju snimljeni su pored ostalih lokacija i u ovom novosadskom muzeju, za vreme trajanja izložbe Milan Konjović iz novosadskih kolekcija (2018), realizovane upravo povodom obeležavanja jubileja. Emisija predstavlja stvaralaštvo Milana Konjovića uz tumačenja znalaca moderne istorije umetnosti i opusa ovog umetnika – akademika prof. dr Mira Vuksanovića, Nebojše Vasića, kustosa Galerije „Milan Konjović“, Sombor i mr Milane Kvas, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Upotrebljen je i arhivski materijal zahvaljujući kom možemo čuti i lično svedočenje poznatog slikara o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad.

Svoje premijerno prikazivanje tokom 2019. godine TV emisija imala je na mađarskoj Radio-televiziji Duna, a ubrzo potom dobila je specijalnu nagradu „Medijakult“ Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Slikar Milan Konjović (Sombor, 28. januar 1898 – Sombor, 20. oktobar 1993), boraveći u Pragu, Beču i Parizu, kao i u rodnom Somboru, formirao je prepoznatljiv ekspresionistički izraz. Od ranih godina posebno posvećen Parizu, učestvovao je na Salonima od 1926. godine, a prvi put samostalno izlagao takođe u Parizu 1931. godine. U osamdeset godina dugoj umetničkoj karijeri Konjović je imao više od 300 samostalnih izložbi, a njegova dela učestvovala su i na 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član umetničkih grupa „Oblik” i „Dvanaestorica”, učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru i prijatelj Pavla Beljanskog. Milan Konjović zastupljen je u kolekciji Pavla Beljanskog sa 8 umetničkih dela. Nakon smrti kolekcionara 1965. godine, Konjović je Spomen-zbirci poklonio sliku Bačka sa posvetom „Slava P. Beljanskom 17. VII 1965.”, koja je uvrštena u Likovnu zbirku Dokumentarnog fonda ovog muzeja i izlagana u postavci Memorijala umetnika.

Ulaz na projekciju je slobodan.