IKEA prodavnica u centru grada će biti sasvim drugačija od velikih plavih robnih kuća u predgrađima kakve ste navikli da viđate.

Ali imamo dobru i lošu vest. Dobra je da će IKEA prodavnica biti okružena drvećem i prečišćivati vazduh celog okruženja a uz to izgledati potpuno neverovatno. A loša je da neće biti u Beogradu nego u Beču.

IKEA prodavnica u centru grada

ikea-prodavnica-centar
ikea-prodavnica-centar

Što se tiče koncepta, fasada zgrade koja se upravo završava će biti okružena sa čak 100 drveća. Vienna Westbahnhof prodavnica neće imati ni parking pošto je ideja da se do nje stiže pešice, biciklom ili gradskim prevozom. Sasvim novi koncept IKEA prodavnice je osmislio lokalni studio Querkraft Architekten a nastao je zbog radikalnog promenjenog ponašanja kupaca. A to bi značilo da većina stanovnika Beča ne koristi automobil a uz to želi da se prošeta da omiljene prodavnice i vidi proizvode pre kupovine. Usput i da popiju kafu, pojedu kolač ili se vide sa prijateljima.

Novitet je i da će IKEA kupcima ponuditi i brzu isporuku istog dana kupljenih stvari iz svoje prodavnice u centru, pošto krevet sigurno neće moći da se odnese peške do kuće.

“Ponašanje potrošača se u velikoj meri promenilo poslednjih godina, baš kao i navike u kretanju po gradu”, objašnjava IKEA:

“Sve više potrošača ni ne razmišlja da sami odnesu nameštaj kući, već žele isporuku. Mogućnosti online kupovine su promovisale ovakve navike. Oko dve trećine ljudi u Beču živi u centralnim gradskim distriktima i nema auto. Oni se kreću javnim prevozom, šetaju, voze bicikle ili trotinete. IKEA Vienna Westbahnhof je napravljena zbog tih drugačijih navika i ponašanja.”

Nova IKEA se gradi na kraju Mariahilferstrasse, glavne šoping destinacije u centru Beča.

Ni to nije sve.

Izgled prodavnice je nešto sasvim novo, sa gomilom drveća koje će snižavati temperaturu zgrade za najmanje dva stepena i prečišćavati vazduh celog okružejna. Zgrada sa posebnom strukturom napravljena je od betona i čelika. Fasada će biti u terasama poput police sa knjigama, a unutra će biti otvoreni prostor koji pruža transparentnost i fleksibilnost. Prodavnica će imati tri ulaza za tri različite kupovine, od brze spontane posete do dužeg obilaska radnje. Na poslenjem stpratu će se nalaziti restoran i krovna bašta. Švedska kompanija očekuje da će prodavnica postati kultno mesto za okupljanje u Beču.

IKEA očekuje da će to biti najzelenija prodavnica u lancu, što se uklapa u plan da do 2030 godine postane cirkularna kompanija. Ovde imate priču o tome.