Usvojen predlog strategije za sprečavanje odliva mozgova, sadrži šest mera

Koordionaciono telo za praćenje tokova ekonomskih migracija u Srbiji juče je usvojilo Predlog strategije za ekonomske migracije Srbije, koji će se odnositi na period od 2021. do 2027.
Usvojen predlog strategije za sprečavanje odliva mozgova, sadrži šest mera
Foto: Pixabay (ilustracija)
Profesorka Danica Šantić, koja je učestvovala u izradi strategije, kaže da je strategijom predviđeno šest mera koje bi trebalo da uspore ekonomske migracije.
 
Prva je, navodi ona, jačanje institucionalnih kapaciteta, pre svega ljudskih koji se bave tim problemom. Druga mera je pravljenje boljih analiza i baze podataka o iseljavanju stanovništva.
 
"Svesni smo da se u medijima pojavljuju različite brojke, poslednji podatak koji imamo je Eurostata iz decembra 2019. da je oko 52.000 državljanima Srbije dobilo dozvolu boravka na teritoriji EU i oni ih smatraju kao novim stanovnicima", podvukla je Šantić.
 
Treća mera je nastavak privrednog i društvenog razvoja zemlje, dok je četvrta usklađivanje obrazovnih profila sa tržištem rada.
 
"Pre svega usklađivanje visokoobrazovanog stanovništva, odnosno kreiranje poslova za njih u Srbiji, jer smo utvrdili da su oni najmobilnije stanovništvo i da najviše razmišljaju o odlasku", ukazala je Šantić.
 
Peta mera je podsticanje saradnje između dijaspore i matice, kroz materijalne i nematerijalne investicije, a šesta mera je efikasnije upravljanje unutrašnjim migracijama.
 
"Od sredine 20. veka imamo intenzivne migracije iz sela u gradove i sela ostaju bez stanovnika. Sada migracije idu iz manjih ili srednjih gradova u velike gradove kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, i trebalo bi da se postiže ravnomerni regionalni razvoj", istakla je Šantić.
 
Ministar za rad Zoran Đorđević kaže da će taj Predlog za dve do tri nedelje biti poslat Vladi Srbije na usvajanje. Nakon toga, dodaje on, biće kreiran Akcioni plan, koji će dati konkretne zadatke svima u Vladi Srbije kako i na koji način da sprovode ciljeve iz Strategije.
 
Ističe da je najvažnije da Srbija nastavi da jača svoju ekonomiju i povećava životni standard građana i da ostvari plan zacrtan programom "Srbija 2025" da prosečna plata za pet godina bude 900 evra, a penzije 440 evra.
 
Navodi da je teško dati precizan podatak koliki je broj ljudi u poslednjih 10 godina otišao iz zemlje i dodao da će popis stanovništva sledeće godine dati tačnu brojku.
 
Naveo je da je jedna od zemalja koja je uspela da se izbori sa problemom ekonomskih migracija jeste Izrael, dodajući da je Srbija u izradi Strategije koristila upravo iskustva te zemlje. Neke od mera koja su već sprovedene po uzoru na mere koje je sprovodio Izrael jesu bespovratna sredstava za mlade koji žele da osnuju svoja preduzeća.

Komentari 107

  • MonteDushano

    30.01.2020 14:56
    Pravo da kažem.. Srbijo, ne budi smešna! :)
  • Ironikum

    30.01.2020 13:04
    Istina...

    Da, recimo nacionalsocijalisti su obozavali nove ideje. Recimo koliko covek moze da izdrzi u ledu a da ne umre ili koliko litara krvi iz njega treba da istece pre nego padne u jamu. Od svih politickih uredjenja kroz koje je ova drzava prosla, daleko najtolerantnija prema novim idejama jesu imale komunjare. Nisu bili tolerantni prema osobama koje su radile protiv partije, ali sto se tice kulture i nauke, to je bar bilo dozvoljeno. Slusali smo muziku sa svih strana sveta, gledali filmove, citali knjige. Naravno da su nacsoc teme bile zabranjene, ne vidim nista pogresno u tome. Sto se tice nauke i industrijalizacije, tek o tome ne treba pricati. Pa imali smo covece sopstveni kompjuter. Mozda ne najbolji, ali smo sami pravili veci deo elektronike. Industrija takodje. Sve svoje. Koji totalitarni rezim je u Srbiji ovako nesto dozvoljavao? Pa nijedan drugi.
  • Dje ge vara

    30.01.2020 13:00
    Lažnjaci
    Prvo da se reše lažne diplome. Ko je priložio lažnu diplomu u Javnom i Državnom Sektoru, oterati i zatvoriti zbog falsifikata. Pa tek onda na njihova mesta zaposliti školovane...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija