Antiradnički vorkoholizam 1Gojko Vlaović Foto: Miroslav Dragojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „ ne razume ideju o uvođenju zabrane rada nedeljom“ u trgovini. Takav stav poznatog „vorkoholika“ nikog nije iznenadio ali je vredne radne ljude u trgovačkom sektoru svakako uvredio.

S obzirom da Vučić kako kaže „radi subotom i nedeljom“ očito je smatrao da je ok da iznese takvu ocenu. Reč je o zabludi na koju predsednik defintivno ima pravo. Međutim, to ne menja činjenicu da rad nedeljom u trgovačkom sektoru treba zabraniti. Pod brojem jedan, zato što takav zahtev stiže od trgovačkih sindikata a njihovi članovi najbolje znaju da li im je odmor nedeljom potreban.

Pod brojem dva, zato što su za razliku od predsednika Vučića koji je dobro plaćen i mesečno inkasira 1.083 evra radnici u trgovini veoma loše plaćeni i njihova zarada ne prelazi 350 evra. Pod brojem tri, zato što radnici u trgovini nedeljom doručkuju paštetu i odlaze da obavljaju fizički izuzetno težak posao dok predsednik nedeljom doručkuje lignje i nakon toga, između ostalog, drži lekcije novinarima kako da rade svoje posao i viče na državne zvaničnike koji se zakašlju dok on govori. To je, verujem da bi se s tim složio i predsednik Vučić, daleko lagodnije nego biti na nogama ili za kasom osam sati uslužujući mušterije.

Zaposleni u trgovini obavljaju naporan posao i sasvim je normalno da žele da im nedeljom bude zagarantovan odmor. Na taj način bili bi znatno produktivniji i svežiji za nove radne obaveze od ponedeljka. Rad nedeljom nije smišljen kako bi se izašlo u susret mušterijama već kako bi privatni kapital ostvarivao što veći profit.

Sa druge strane, materijalni status zaposlenih se ne popravlja radom nedeljom niti je on na dobrovoljnoj osnovi. Isto tako, mušterije se neće smatrati oštećenim zbog toga što će garderobu pazariti radnim danima i subotom a nedeljom namirnice samo u dragstorima koji rade non-stop. Zašto bi onda trgovine radile nedeljom? Zbog Vučićeve želje da izađe u susret krupnom kapitalu? Zbog ekstra profita gazdi a od koga oni koji su ga stvorili radeći nedeljom neće videti ni dinara? To što Vučić ne shvata da su ljudi važniji od profita ne znači da to ne treba da bude tako.

U svakom slučaju, radnici u trgovačkom sektoru treba da se sete ove predsednikove izjave kada budu glasali na izborima a radnici u drugim sektorima treba da se solidarišu sa svojom kolegama u zahtevu da rad nedeljom u trgovinama bude zabranjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari