Images from social media of Rinaldo Nazzaro

Social media
Rinaldo Nacaro sada živi u Rusiji

Amerikanac koji je osnovao militantnu neonacističku grupu „Baza“ upravlja tom organizacijom iz Rusije, pokazuje BBC istraživanje.

Rinaldo Nacaro, četrdesetšestogodišnjak koji koristi lažna imena „Norman Spir“ i „Roman Vulf“, preselio se iz Njujorka u Sankt Peterburg pre manje od dve godine.

„Baza“ je velika kontra-teroristička meta FBI-ja.

Sedam osumnjičenih članova optuženo je ovog meseca za razna krivična dela, uključujući zločinačko udruživanje da bi se počinilo ubistvo.

Paravojna obuka

Sudski dokumenti koje je sakupio FBI opisuju „Bazu“ kao „radikalno motivisanu nasilnu ekstremističku grupu“ koja „želi da dovede do pada vlade SAD, izazove rasni sat i uspostavi belu etničku državu.“

Men in army fatigues and masks holding neo-Nazi flags in the countryside

Propaganda image
Članovi „Baze“ pozirali su za fotografije koje su se koristile kao propagandni materijal

Grupa – osnovana u julu 2018. godine – sledbenike stiče preko interneta, komunicira uz pomoć aplikacije za razmenu enkriptovanih poruka i podstiče članove da se podvrgnu paravojnoj obuci.

Pravi identitet lidera dugo vremena je bio misterija.

Međutim, više slika i video snimaka Nacara – snimljenih tokom nekoliko godina, i u SAD, i u Rusiji – prikazuje čoveka za kog se zna da je osnivač „Baze“, a koji se predstavlja pod dva lažna imena.

Prethodno je te fotografije koristio kad je promovisao grupu preko interneta.

Prošle godine Nacaro je naveden kao gost izložbe iz bezbednosti u Moskvi u organizaciji ruske vlade, a koja se „bavila demonstracijom rezultata državne politike i njenih dostignuća“.

Život u Rusiji

Na videu postavljenom na internet u martu 2019. godine, vidi se Nacaro u Rusiji u majici sa likom predsednika Vladimira Putina i natpisom „Rusija, apsolutna moć“.

Otkrili smo da su Nacaro i njegova supruga Ruskinja živeli u jednom luksuznom objektu u centru Sankt Petersburga, a koji je prijavljeno na njeno ime u julu 2018. godine – istog meseca kog FBI smatra da je osnovana „Baza“.

Nazarro wearing black T-shirt featuring Putin

YouTube
Nacaro je snimljen u Rusiji kako nosi majicu sa likom predsednika Vladimira Putina

Dokumentacija pokazuje da je, pre nego što se preselio u Rusiju, Nacaro vodio kompaniju registrovanu u Njujorku.

Ta kompanija je nudila pristup „mreži profesionalaca iz oblasti bezbednosti“ sa vrsnim poznavanjem obaveštajnih, kontra-terorističkih, kontra-pobunjeničkih i psiholoških operacija.

Internet stranica za ovu firmu – „Omega solušns“ – u jednom trenutku je navodila: „Naši saradnici su radili sa raznim vladama i vojnim agencijama, uključujući brojna ratna angažovanja u Iraku i Avganistanu.“

Kad smo posetili nekadašnju adresu kompanije, ispostavilo se da je ona služila kao jedva nešto više od poštanskog sandučeta, iako je firma zvanično i dalje aktivna i ima važeću polisu osiguranja.

Evidencija o vlasništvu pokazuje da je stan u Nju Džersiju povezan sa Nacarom naveden kao adresa entiteta po imenu „Baza global“, vlasnika zemljište u američkoj saveznoj državi Vašington.

Gerilski rat

Nacaro se oženio Ruskinjom na Menhetnu 2012. godine. Ona se preselila u Njujork iz domovine oko četiri godine ranije, a njen CV navodi da je radila u banci.

Godine 2018. – kad je on prvi put počeo da promoviše „Bazu“ preko interneta koristeći pseudonim „Norman Spir“ – oni su se sa decom preselili u Rusiju.

Screen grab of social media post in which 'Spear' asks for volunteers with knowledge of science, technology, weapons, escape, personal self defence

GAB
Nacaro je koristio pseudonim „Norman Spir“ da bi regrutovao članove grupe preko društvenih mreža 2018. godine

U postovima na društvenim mrežama te godine, „Norman Spir“ postavljao je slike i snimke nezakonite britanske terorističke grupe Nacionalna akcija, hvalio Al Kaidu i za svoju novu organizaciju tražio dobrovoljce koji vladaju raznim veštinama, uključujući rukovanje oružjem.

Na audio snimcima okačenim na internet čuje se „Spir“ kako drži lekcije o temama kao što su „gerilski rat“. Na raznim mestima on se opisuje kao vojni veteran, bivši terenski operativac CIA-e i ekspert za studije odbrane.

„Norman Spir“ je prethodno povezan s opskurnim pokretom čiji je cilj bio osnivanje „bele domovine“ na pacifičkom severozapadu SAD-a, gde se nalazi i kupljeno zemljište u vlasništvu „Baze global“.

Posle hapšenja članova „Baze“ koje je FBI prošle nedelje izvršio širom zemlje, na onlajn kanalu koji je grupa koristila za postavljanje propagandnog materijala osvanulo je prkosno saopštenje „Romana Vulfa“, u kom se kaže: „Mi ćemo neometano nastaviti našu borbu za opstanak“.

U optužnici protiv tri navodna člana grupe navodi se da im je lider grupe naložio da se služe šifrovanim jezikom – ili šiframa – prilikom komunikacije, što je taktika za koju dotični ljudi kažu da su je primenjivali.

Ova trojka, optužena za zločinačko udruživanje i pokušaj ubistva antifašističkog bračnog para i njihove dece, navodno su od vođe dobili naređenje da sprovode „dela koja ne mogu da im se pripišu, ali koja će i dalje preneti snažnu poruku.“

Odvojena istraga Gardijana takođe je imenovala Nacara kao vođu „Baze“.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari