Dostupni linkovi

Obilježena 27-godišnjica smrti Srđana Aleksića


U Trebinju je u ponedjeljak obilježena 27-godišnjica od smrti Srđana Aleksića, mladića koji je 1993. preminuo od povreda koje zadobio nakon što su ga napala četvorica rezervista bivše Vojske Republike Srpske dok je branio prijatelja i sugrađanina Bošnjaka, Alena Glavovića.

„Zadovoljstvo je što veliko djelo Srđana Aleksića i dalje živi među mladim ljudima u regionu“, rekao je Rade Aleksić, otac ubijenog Srđana Aleksića koji se obratio novinarima nakon što je položio cvijeće na Srđanovom grobu.

Osim Srđanovog oca i predsjednika Skupštine grada Dragoslava Banjaka, cvijeće su položili I predstavnici Udruženja „Radničke sportske igre“ iz Tuzle, koje već šestu godinu u čast i sjećanje na Srđana Aleksića, organizuju Memorijalni turnir u malom fudbalu, u Tuzli, za djecu uzrasta od deset godina sa prostora bivše Jugoslavije.

Srđana Aleksića su pretukli 21. januara 1993. godine nakon što se suprostavio četvorici rezervista bivše Vojske Republike Srpske.

Oni su Aleksića pretukli kundacima, nakon čega je pao u komu i šest dana kasnije preminuo.

Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko mjeseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Srđanu Aleksiću je 2007. u Sarajevu posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG