27. januar  2020. 11.51  | Izvor: RTV

Za podršku informativnim sadržajima na srpskom jeziku u Crnoj Gori dodatnih 5 miliona dinara

NOVI SAD -

Za podršku informativnim sadržajima koji se emituju na srpskom jeziku u Crnoj Gori Pokrajinska vlada izdvojila je dodatnih 5 miliona dinara, dok je za realizaciju projekata razvijanja i očuvanja identiteta srpskog jezika i kulture u Crnoj Gori Pokrajinska vlada, od 2016. godine do danas izdvojila ukupno 17,5 miliona dinara.

"Ovo je prva pokrajinska administracija koja je kontinuirano izdvajala sredstva za podršku Srbima u Crnoj Gori. Podržavamo rad srpskih društava, nevladinih organizacija i drugih institucija koje neguju kulturu, tradiciju, jezik i pismo. Mi, zapravo, podržavamo projekte i programe koji neguju identitet srpskog naroda u Crnoj Gori koji je očigledno ugrožen, što pokazuju i poslednji događaji", izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

pokrajina, banovina

Za podršku Srpskoj kući, krovnoj instituciji svih srpskih kulturno-prosvetnih organizacija u Crnoj Gori, izdvojeno je milion dinara.

Za kupovinu srpskih narodnih nošnji i muzičkih instrumenata za NVO „Zavjet“ iz Podgorice izdvojeno je 5,5 miliona dinara kao i 150.000 dinara za podršku tribinama NVO „Matica srpska“, a za realizaciju projekata u oblasti informisanja ukupno 11 miliona dinara.

"Pokrajinska vlada će ove godine udvostručiti podršku svim srpskim institucijama i društvima u Crnoj Gori, koje doprinose razvoju i očuvanju srpskog identiteta“, naglasio je predsednik Mirović.