Danas je Savindan i školska slava: Sveti Sava izdejstvovao autokefalnost SPC, začetnik školstva 1Foto: Freska manastir Mileševa

Danas se proslavlja praznik Sveti Sava koji je ujedno i školska slava i koji se obeležava u znak sećanja na Savu Nemanjića koji je umro u Trnovu, u Bugarskoj.

Umro je 25. januara 1236, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju.

Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije.

Sava Nemanjić, Sveti Sava je utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva. Smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, zaštitnik je prosvetnih ustanova.

Godine 1219. izdejstvovao je autokefalnost SPC, a njegova dela „Nomokanon“ (1220) i „Sinodik pravoslavlja“ (1221) postali su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Njegovom zaslugom osnovani su književni i školski centri u manastirima.

Mošti Svetog Save sahranjene su maja 1237. u manastiru Mileševa, a otomanske vlasti su ih iskopale i 1594. spalile na Vračaru, u Beogradu.

Škole u Srbiji sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.

Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Ministar prosvete Branko Ružić danas će u Vladi Srbije uručiti pojedincima i institucijama Svetosavske nagrade za 2022. godinu.

Dobitnicima će Svetosavska nagrada biti uručena za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Ministarstvo prosvete tradicionalno organizuje i Svetosavsku akademiju pod nazivom „Riznica Srbije“, koja će biti održana večeras u MTS dvorani sa početkom u 20 časova i biće prenošena direktno na programu RTS2.

Kako su najavili iz Ministarstva,u kulturno-umetničkom programu učestvovaće talentovana deca, učenici, studenti iz cele Srbije.

Na ovaj način Ministarstvo će široj javnosti predstaviti značaj obrazovanja i vaspitanja, dobitnike Svetosavske nagrade i ukazati na značaj prvog sprskog arhiepiskopa, velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Save.

U holu dvorane, biće prikazani umetnički radovi učenika dve srednje škole – „Tehnoart Beograd“ i Škole za dizajn, a pre početka Akademije učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Hora Bogoslovija održaće mini koncert.

– Neke od ključnih zavetnih poruka Savinog prosvetiteljskog dela su da su obrazovanje i vaspitanje ključni pokretači napretka srpskog naroda. Sadržaji programa nastave i učenja zasnovani su upravo na opredeljenju da se počev od najmlađeg uzrasta, u učenicima podstiču i razvijaju radoznalost i ljubav prema knjizi, potreba za sticanjem novih znanja i razvijanjem veština, da se u učenicima postupno izgradi pouzdan temelj, koji će omogućiti da i oni dalje šire ljubav prema knjizi i saznanjima, kao i da na temelju stečenih znanja odnosno svog obrazovanja, i sami ostvare dela za dobro svoga naroda i na taj način postignu i ličnu i opštu dobrobit – kaže ministar prosvete Branko Ružić.

Kako dodaje, najveću zaslugu za to danas imaju vaspitači i nastavnici koji uprkos, ponekad veoma izazovnim vremenima, i dalje uspevaju da do svakog deteta dođu, prenesu znanje i značaj čuvanja pravih vrednosti.

– Stoga njima, danas posebno, ističemo zahvalnost i uveravamo ih da će država nastaviti da stvara još bolje uslove za njihov rad – poručio je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari