Svijet životinja

Šta vam sve pas poručuje šapom

Šta vam sve pas poručuje šapom
Foto: Pixabay | Šta vam sve pas poručuje šapom

VLasnici pasa više vole svoje ljubimce nego ljude, sudeći prema nedavno sprovedenom istraživanju. Staraju se o svojim četvoronožnim prijateljima kao da su im djeca, obasipajući ih ljubavlju.

Isto je i sa "pseće strane" - oni štite svoje vlasnike od svega lošeg, govoreći im, na poseban način, da ih vole. Oduvijek ste željeli da razumijete šta vam vaš krznaš poručuje? Stručnjaci su riješili da "prevedu" neverbalni jezik pasa. Osnovno polazište je da ljubimac šapama štošta poručuje, a sasvim nedvosmisleno da vas voli.

Kada vam priđe i spusti šapu na vas, stavlja do znanja da vas voli i da cijeni sve što činite za njega. Prema istraživanjima stručnjaka za pse, psić vam isto poručuje i dok, prilikom maženja, samo pokušava da vas dodirne šapom. Međutim, ponekad šapicama pokušava da ukaže i na nešto drugo.

Psi su sposobni da "čitaju" i razumiju emocije ljudi, pa ako vam, kada ste tužni, ljubimac priđe, pružajući vam šapu, on na taj način želi da vas uvjeri da će sve biti u redu. Ukoliko vas, pak, pretjerano začikava šapicama, to znači da mu je potrebna vaša pažnja i, naravno, igranje.

Ovi plemeniti četvoronošci imaju potrebe kao djeca, čak i više od njih. Slijede ponašanje stečeno u leglu, po rođenju, kada su morali da budu čvrsto povezani sa porodicom i bliski sa onima koje vole.

Zato će ponekad, umjesto da podignu šapu, pokušati da sjednu tik do vas, oslanjajući se cijelim, ili dijelom tijela, na vaše. Na taj način oni i bukvalno pokazuju svoju povezanost sa vama. Ne preostaje vam ništa drugo nego da ih zagrlite i držite čvrsto uz sebe.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije