26. januar  2020. 15.17  →  22.47 | Izvor: RTV (Aleksandra Vlajić)

Takmičenje izviđača u Pančevu okupilo decu iz 20 gradova Srbije

PANČEVO -

U Pančevu je organizovano takmičenje izviđača na kojem su učestvovala deca iz 20 mesta iz Srbije. Organizator je Odred izviđača "Crne rode" iz OŠ "Miroslav Antić – Mika". Oni već drugu godinu organizuju memorijal Aleksandar Stanković - u sećanje na bivšeg izviđača koji je nakon bolesti preminuo u dvadeset i četvrtoj godini.

 

video icon

Mnogi ne znaju da postoji na desetine različitih čvorova, šifrovanih pisama, putnih znakova - nešto od toga su prikazali najmlađi izviđači iz dvadesetak mesta koji su doši u Pančevo. Biti izviđač za njih je briga o prirodi, snalaženje ali i dobro druženje.

izvidjaci

"Mika Antić" je jedina pančevačka škola sa izviđačkom sekcijom koja postoji četiri godine. Veliku podršku deci u izviđačkim aktivnostima pružaju roditelji koji su takođe dobro organizovani.

"Deca su presrećna, svakim danom ih ima sve više i više, vole prirodu, slobodu, druženje i taj timski rad. Putujemo skoro svakog vikenda u neki drugi grad gde se organizuje ovako nešto", objašnjava Lejla Žugić Marić, roditelj i osnivač Izviđačkog odreda "Crne rode" Pančevo.

izvidjaci, 1

"Izviđači nam pomažu da kod dece razvijemo humanost, empatiju, građanski duh i oni zaista učestvuju u svakoj našoj školskoj manifestaciji", kaže Zorana Lepedat, pomoćnica direktora OŠ Miroslav Antić.

U savezu Izviđača Srbije je oko 60 odreda, imaju brojne ekološke akcije i okupljanja. I trude se da deci otkriju svet van učionica.

konopac, izvidjaci

"Zbog čega je bitno biti izviđač, jer je to neformalno obrazovanje koje je dopuna formalnom obrazovanju, a takođe bavimo se i informalnim obrazovanjem, odnosno oni stiču neke veštine, znanja i stavove koji će im biti potrebni u životu", ističe Marko Ivošević, načelnik Saveza izviđača Srbije.

Iako su izviđačima najinteresantniji kampovi, boravak u prirodi, i takmičenje u Pančevu će im, kažu, ostati u lepom sećanju pre svega po druženju.