Obavezno nošenje maski za 110 miliona stanovnika

Kineska najmnogoljudnija provincija Guangdong, na jugu zemlje, u nedelju je naredila obavezno nošenje maski za svojih 110 miliona stanovnika.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.01.2020.

14:50

Obavezno nošenje maski za 110 miliona stanovnika
Getty images/ Ore Huiying / Stringer

Odluka je doneta u nastojanju da se zaustavi širenje epidemije posebne vrste koronavirusa, saopštile su lokalne vlasti.

Nošenje maski već je obavezno u Vuhanu, centralnom gradu gde je izbila epidemija, prenosi Frans pres.

Još jedna provincija, Džijangski, u centru, kao i nekoliko velikih gradova ovog vikenda donele su slične mere.

Više od 1.300 ljudi zaraženo je koronavirusom širom sveta, a najveći broj slučajeva je u Kini. Virus je navodno izbio na jednoj pijaci morske hrane u Vuhanu, na kojoj se nelegalno prodaju divlje životinje, prenosi hrvatska agencija Hina. ;Vlasti u tom gradu saopštile su da se suočavaju za teškom zdravstvenom krizom, i zatražile da se Vuhanu dostavi veći broj maski i zaštitnih odela.

Vuhan, grad sa 11 miliona stanovnika, je praktično u karantinu od četvrtka. Svi letovi i javni prevoz su otkazani, a na glavnim putevima su postavljeni i kontrolni punktovi.

Ograničenja na saobraćaj uvedena su u gotovo celoj provinciji Hubei, u kojoj ukupno živi 59 miliona stanovnika.

Novi koronavirus alarmirao je mnoge zato što se još ne zna koliko je opasan i koliko se brzo širi. Virus može da izazove upalu pluća, koja može da bude smrtonosna u nekim slučajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: