Dostupni linkovi

Deset osoba uhapšeno, tri policajca povređena u incidentima u Podgorici


Policija u Crnoj Gori, ilustrativna fotografija
Policija u Crnoj Gori, ilustrativna fotografija

Tri službenika policije Crne Gore su povrijeđena, osam policijskih vozila je oštećeno, a 10 osoba je lišeno slobode u incidentu koji se dogodio u subotu, 25. januara u Podgorici, saopštila je Uprava policije.

Kako je precizirano do incidenta je došlo kada je komunalna služba Podgorice, uz policijsku asistenciju, pokušala da prefarba grafit sa nacrtanom zastavom trobojkom (srpska zastava) na javnoj površini.

"Sinoć (subota, 25. januar, prim.red.) je u podgoričkom naslju Zlatica došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane više grupa okupljenih građana", navedeno je u policijskom saopštenju.

Precizira se da je do lišavanja slobode 10 osoba došlo "zbog počinjenih krivičnih djela".

Policijski opis incidenta

Kako je saopštila policija, okupljeni građani su sprječavali komunalne policajce da uklone grafit i izazivali incidente, a pošto su i pored više upozorenja i naređenja odbili da se raziđu "policija je primjenila mjere prinude, uključujući upotrebu suzavca".

Okupljeni građani su, navodi se u sapštenju, kamenovali policiju više puta prilikom čega su tri policajca lakše povrijeđena a osam policijskih vozila je oštećeno.

Zbog narušavanja javnog reda i mira u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica dovedeno je ukupno 13 lica. Nakon prikupljenih obavještenja tri lica su puštena, dok su ostali lišeni slobode zbog sumnje da su počinili krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i uništenje i oštećenje tuđih stvrari, odnosno pozivanje na otpor.

U toku je preduzimanje mjera i radnji u cilju identifikacije drugih učesnika u ovom incidentu dok je određeni broj lica poznat i potražuje se, navodi policija.

Komunalne službe su tokom noći prefarbale sporni grafit.

DF osuđuje akciju policije, DPS „aktivnosti na planu destabilizacije zemlje“

Iz opozicionog Demokratskog Fronta (DF) su saopštili da najoštrije osuđuju akciju koju je policija sprovela u podgoričkom naselju Zlatica, gdje je, kako su naveli, „bez ikakvog razloga napala ljude koji su mirno i dostojanstveno branili trobojku i istorijske simbole Crne Gore“.

"Nikakav prekršaj ili krivično djelo nisu učinili ljudi koji brane i slave trobojku, jer je ona simbol makar polovine Crne Gore” naveli su iz DF-a.

Oglasila se i vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) navodeći da aktivnosti na planu destabilizacije Crne Gore prelaze na veći nivo.

"To potvrđuju sinoćnja dešavanja na Zlatici, koja su priredili aktivisti Demokratskog fronta, Prave i pojedina sveštena lica sprske crkve u Crnoj Gori, saopšteno je iz podgoričkog Odbora DPS

"Poslije prve faze, koja je trajala veoma kratko, u kojoj je trebalo izvršiti mobilizaciju navodnom odbranom svetinja, koje niko i ne dira niti mu pada na pamet da to čini, uslijedila je druga, otvoreno politička, sa jasnim ciljem rušenja vlasti i njenih institucija”, sašpteno je iz DPS-a.

Iz Glavnog grada su istakli da će zbog ugrožavanja bezbjednosti pripadnika komunalnih službi podnijeti krivične prijave protiv NN lica.

„U saradnji sa policijom, nastavićemo da štitimo imovinu Glavnog grada na koju, koristeći trenutne političke okolnosti, jedan broj neodgovornih pojedinaca posljednjih dana otvoreno atakuje", navodi se u saopštenju i dodaje da "nakon sinoćnjih događaja na Zlatici, i onima koji su imali dileme s tim u vezi, postalo je jasno da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti koristi kao puki izgovor za destruktivno djelovanje politički ostrašćenih pojedinaca i grupa“, istakli su iz Glavnog grada.

U Podgorici su poslednjih dana učestala farbanja javnih površina bojama trobojke koja simbolizuje srpsku zastavu, a koja je bila aktuelna u vrijeme vladavine Kralja Nikole (1860-1918).

XS
SM
MD
LG