');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"TO JE ONO U ČEMU JE DOBRA" Kako Kina uspeva da izgradi čitave bolnice za 5-10 DANA? (FOTO, VIDEO)

Kineski grad Vuhan, koji se nalazi u izolaciji zbog izbijanja koronavirusa, počeo je sa izgradnjom jedne bolnice posebno namenjene za lečenje pacijenata zaraženih ovim virusom, a uskoro će početi da gradi i drugu bolnicu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Građenje bolnice u Vuhanu Foto: Tanjug/AP
Građenje bolnice u Vuhanu

U petak je počela izgradnja prve namenske bolnice koja bi trebalo da bude završena za, kako je najavljeno pet do 10 dana. Rok koji je dat za završetak druge bolnice je dve nedelje.

Od novog koronavirusa dosad je umrla 41 osoba, a više od 1.300 je obolelo.

Epidemija je izbila u Vuhanu, u kojem živi oko 11 miliona ljudi. Bolnice u gradu preplavljene su pacijentima, ali i zabrinutim stanovnicima, a apotekama ponestaju lekovi.

Zato Kina ubrzano gradi nove bolnice koje bi trebalo da imaju po oko 1.000 kreveta.

Video snimci koje su kineski državni mediji objavili na mreži prikazuju buldožere i druge teške mašine kako već uveliko rade na izgradnji bolnice na zemljištu, koje ima površinu od 25.000 kvadratnih metara. Ali, na koji način Kina može da izgradi bolnicu za pet do 10 dana?

Građenje bolnice u Vuhanu
Foto: Tanjug/AP
Građenje bolnice u Vuhanu

Nešto slično je već uradila u Pekingu, kada je 2003. izbila epidemija SARS-a.

- Kina ume da stvari brzo završi čak i kada se radi o ovako monumentalnim projektima - kaže Janžong Huang, iz odeljenja za globalno zdravlje pri Savetu za spoljne odnose.

On ističe da je bolnica u Pekingu 2003. godine izgrađena za sedam dana, tako da građevinski tim verovatno pokušava da obori taj rekord.

Baš kao i bolnica u Pekingu, bolnice u Vuhanu će biti napravljene od delova za montažne zgrade. Kako je rekoa Huang, Kina ume da mobiliše sve resurse kada je to potrebno.

Foto: Tanjug/AP

Inženjeri će biti dovedeni iz cele zemlje kako bi se gradnja završila na vreme.

- Inženjerski posao je ono u čemu je dobra Kina. Poznato je da oni brzo grade nebodere. To zapadnjaci vrlo teško mogu da zamisle, ali to se može učiniti - rekao je.

Što se tiče sanitetskog materijala, Vuhan može ili da preuzme zalihe iz drugih bolnica ili ih lako može naručiti iz fabrika.

U petak je "Global Times" potvrdio da je u Vuhan stiglo 150 medicinskog osoblja kineske vojske. Međutim, nije potvrđeno da li će oni raditi u nekoj od novoizgrađenih bolnici nakon što budu izgrađene.

Pročitajte još

Šta se desilo u vreme epidemije SARS-a?

Na bolnici izgrađenoj u Pekingu 2003. godine radilo je oko 4.000 ljudi danonoćno kako bi ispunili rok.

U unutrašnjosti bolnice su se nalazili soba za rendgen, skeniranje, odeljenje intenzivne nege i laboratorija. Svako odeljenje bilo je opremljeno sopstvenim kupatilom.

U roku od dva meseca, bolnica je primila jednu sedminu pacijenata sa SARS-om u zemlji i javnost ju je proglasila „čudom u istoriji medicine“.

Organizaciju i troškove pokrivali su lokalne opštine, ali i država, a očekuje se da će tako biti i sa izgradnjom bolnica u Vuhanu.