ALEKSANDRA KOVAČ O POVRATKU NA SCENU: Teško mi je kao i na početku karijere!
Foto: Miša Obradović

Intervju

ALEKSANDRA KOVAČ O POVRATKU NA SCENU: Teško mi je kao i na početku karijere!

Pop kultura -

Moj album nema izdavača, niti sponzora, već je lična akcija Romana Goršeka i mene. Nikada nisam pratila trendove, već sam pokušavala da izgradim sopstveni u vremenu koje promoviše sve osim kvaliteta, iskrena je kantautorka

Pevačica i kompozitorka Aleksandra Kovač predstavila je nedavno svoj novi singl „Mlečni put“.

Ona ovu pesmu opisuje kao priču o gubitku, a u intervjuu za Kurir otkriva šta je radila tokom diskografske pauze duže od pet godina i kako je uspela da ubedi Gabi Novak da otpeva njenu numeru.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Damir Dervišagić

Pripremate album u vremenu singlova, i to autotjun ere. Čime potkrepljujute tu sigurnost da kao pop pevačica objavite album?

- Vreme i društvo u kojem živimo tretiraju muziku kao propratni element video-spotova, golotinje i skandala, pa je samim tim izuzetno teško da nešto drugačije prodre do šire publike. Međutim, muzika kao umetnost ima tako snažnu emociju i moć komunikacije da može da probudi svakog. Album „Mlečni put“ čini deset balada potpuno različitih stilova, neke su potpuno nove, a neke sam komponovala pre 15-20 godina za razne izvođače regiona i sada doživljavaju svoju renesansu, jer sam ih aranžirala i otpevala onako kako sam želela.

Publika je prvo imala priliku da čuje pesmu „Mlečni put“.

- „Mlečni put“ je pesma o gubitku. Svi smo jednom u životu izgubili svoje blago, nekoga koga smo voleli najviše na svetu. Nadam se da će pesma dodirnuti ljude tamo gde ih najviše boli, zaceliti im rane i dati snagu da idu dalje. Ganuta sam količinom podrške koju sam dobila od najvećih umetnika regiona, glumaca, pevača, kompozitora...

Sve nove pesme, kažete, prati potpuno novi art koncept i ovaj album je neka vrsta vaše muzičke biografije. Da li vam je bilo teško da s publikom podelite svoju intimu?

- Muzika je jezik koji najbolje i najlakše govorim i razumem. Melodijama i notama mogu da kažem sve što mi leži na duši, čak i ono najintimnije i što ne bih smela u realnom životu. Ovaj album će na neki način biti deo moje muzičke biografije.

Možete li da uporedite početke svoje pevačke karijere s današnjim prilikama?

- Podjednako mi je bilo teško na početku kao i danas. Moj album nema izdavača, niti sponzora, već je lična akcija Romana i mene, kao i svih briljantnih muzičara i drugih umetnika koji su pomogli da ovaj album ugleda svetlost dana. Najvažnije je nikada ne odustati od kvaliteta i konstantno se menjati.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Komponovali ste muziku za serije „Državni službenik“, „Ubice mog oca“, „Zaspanka za vojnike“, kao i film „Šavovi“. Kako ste uspeli da ubedite Gabi Novak da nešto novo snimi i Šabana Šaulića da otpeva pesmu koja nije njegova autorska?

- Imala sam čast da kralj narodne muzike otpeva jednu od svojih poslednjih pesama, moju kompoziciju „Nemam više nikoga“. Kada je otpevao pesmu u studiju, Šaban je izašao iz sobe za pevanje s velikim osmehom na licu i rečima: „Ovo je najteža pesma koju sam ikada otpevao, u svakom pogledu, ali je vredelo.“ Gabi je njen sin Matija pustio moju pesmu „Neko misli na tebe“. U ponoć mi je sa nepoznatog hrvatskog broja stigla poruka: „Pesma je prelepa“ i znala sam da je to Gabi i da će mi se ispuniti san da legenda jugoslovenske zabavne muzike na svoj autentičan način otpeva moju kompoziciju. To su dragoceni trenuci mog života, na kojima sam beskrajno zahvalna univerzumu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović Cile

Vaša rođena sestra je napustila Srbiju. Zašto ste vi ostali da živite u Beogradu?

- Nigde drugde na svetu nemam takvu slobodu da stvaram kao u svojoj zemlji. Već godinama živim i radim u Beogradu, jer želim da stvaram za svoje sugrađane i da njima moja muzika bude uteha, radost i nada. Svi mi koji živimo ovde treba da stvaramo i radimo jedni za druge, jer udišemo isti vazduh i pričamo istim jezikom, i delimo dobro i zlo.

O okupljanju K2 IDEM DALJE I NE VRAĆAM SE U PROŠLOST

Mladi opet slušaju hitove iz devedesetih. Da li razmišljate o ponovnom okupljanju benda K2?

foto: Printskrin / You Tube

- Uvek idem dalje, ne vraćam se u prošlost. K2 je napravio revoluciju na domaćoj muzičkoj sceni devedesetih i ostavio ogroman trag. Publika koja je slušala K2 je odrasla na kvalitetnoj muzici i voli i podržava me svih ovih 25 godina, na čemu sam joj neizmerno zahvalna.

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto:Miša Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track