U ČAČKU OSKRNAVLJENA UMETNIČKA DELA: Skulptura u obliku WC šolje jeste provokativna, ali to ne opravdava agresiju
Foto: Milenko Savović

VANDALIZAM

U ČAČKU OSKRNAVLJENA UMETNIČKA DELA: Skulptura u obliku WC šolje jeste provokativna, ali to ne opravdava agresiju

Pop kultura -

Branislav Nikolić kaže da žali mlade ljude koji su uradili to. Galerija slučaj prijavila policiji

Nepoznati vandali u Čačku skrnave umetničke skulpture. U razmaku od samo nedelju dana uništeni su radovi Branislava Nikolića i Miodraga Gojkovića.

foto: RINA

Nikolićeva skulptura pod nazivom „Beskonačni stub“, koja je postavljena u okviru izložbe „Preživeti rad“, trebalo je da krasi čačanski trg sve do kraja januara, međutim, grupa huligana je između 14. i 15. decembra odlučila da istu uništi. Autor umetničkog dela istakao je da, iako je skulptura u obliku WC šolje i predstavlja provokaciju, nikako nije pretnja.

- Sastavljena je od jedanaest nanizanih WC šolja u obliku stuba koji se pruža u nebo. Poruka koju je trebalo da pošalje delo odnosi se na celo čovečanstvo i prikaz je dokle smo stigli kao ljudi i civilizacija. Osnovna briga nam je da spolja sve izgleda lepo, ali ako ovako nastavimo, ubrzo ćemo završiti na dnu ovog stuba. Jeste provokativno, ali ne predstavlja pretnju i ne opravdava agresiju - kaže umetnik.

On je dodao i da mu je „žao tih, verovatno mladih ljudi, koji imaju veoma slabo obrazovanje iz ove oblasti“.

- Nisu oni krivi. Najznačajniji muzeji u zemlji su nam bili zatvoreni decenijama, a u školama se slabo predaje o umetnosti. Šira publika nije imala prilike da se upozna s modernom umetnošću - naveo je Nikolić.

foto: RINA

Organizatori izložbe obratili su se policijskoj upravi i 26. decembra podneli krivičnu prijavu protiv N. N. osoba za uništavanje skulptura Nikolićevog „Beskonačnog stuba“, kao i Gojkovićeve „Forme“, koje su navodno oštećene zbog petardi.

Izložbu Branislava Nikolića građani mogu do kraja meseca pogledati u galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku.

(Kurir.rs / M. V. / Foto:Milenko Savović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track