');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Oko 90.000 glasova mogao bi da "košta" ulazak u Skupštinu Srbije

Ukoliko bi na parlamentarne izborime u aprilu 2020. godine izašlo oko tri miliona ljudi, a cenzus bude tri odsto, oko 90.000 glasova bi bilo potrebno kako bi se jedna izborna lista našla u parlamentu. Zbog mnogo nepoznanica, pre svega oko broja lista koje bi mogle preći cenzus, odnosno ostati ispod crte, teško je dati okvirnu brojku, ali bi gotovo sigurno, za jedan mandat bilo potrebno manji broj glasova nego na ranijim izborima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
užice glasanje brojanje Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija
užice glasanje brojanje

Vest da bi izborni prag za ulazak u parlament trebalo da bude smanjen sa pet na tri odsto, nametnuo je mnoga pitanja. Iako predlog još nije usvojen (u proceduri je u srpskom parlamentu), on bi sasvim sigurno doneo nekoliko bitnih promena.

Pre svega, broj glasova potreban za prelazak cenzusa svakako se smanjuje, što bi moglo da znači da bi i broj glasova, po mandatu, bio manji u odnosu na ranije izbore. Međutim, koliko će glasova biti potrebno još uvek je teško reći.

Kako za "Blic" kaže Vladimir Pejić, direktor agencije "Faktor plus", u ovom trenutku teško je odrediti koliki bi broj glasova bio potreban za jedan mandat, pre svega zbog Dontovog sistema, i broja glasova koji bi mogli ostati ispod cenzusa, ali i zbog broja ljudi koji će izaći, kao i činjenice da se još uvek ne zna da li će za cenzus biti potrebno pet ili tri odsto.

Vladimir Pejić
Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Vladimir Pejić

- Ako bi na izbore izašlo tri miliona ljudi, što nije sa sigurnošću lako reći da će tako i biti, u tom bi slučaju za tri odsto bilo potrebno oko 90.000 glasova, pod uslovom da je isti cenzus i za koaliciju i za stranke pojedinačno - kaže za "Blic" Pejić, i dodaje da je za jedan mandat teško izračunati, pre svega zbog trenutno previše nepoznatih.

Ako bi pratili ranija iskustva, na parlamentarnim izborima 2014. godine izašlo je 3.592.375 glasača (53,09 odsto), a izborni cenzus prešlo je samo četiri liste, ne računajući manjine. Zbog velikog broja rasutih glasova (oko 700.000 ), za mandat je bilo potrebno oko 11.000 glasova.

Pročitajte još

Sa druge strane, na parlamentarnim izborima 2016. godine, broj izašlih birača bio je 3.776.923 (56,07 odsto), a izborni cenzus, ne računajući manjine, prešlo je sedam izbornih lista. Tada je broj rasutih glasova bio nešto više od 120.000, te je zbog toga, ali i nekih drugih faktora, za jedan mandat bilo prosečno potrebno oko 14.000 glasova.

Ovakvi podaci govore da je u ovom trenutku jako teško predvideti koliko bi glasova bilo potrebno za budući parlament, jer zavisi od broja rasutih glasova, broja birača koji će izaći, i pitanju da li cenzus ostaje pet, ili će biti tri odsto.

Paradoks

Iako je Srpska napredna stranka na izborima 2016. godine osvojila više glasova nego 2014. (1.823.147 naspram 1.736.920), zbog velikog rasipanja glasova, oni su 2014. imali 158 poslanika, dok ih 2016. godine izabrano 131.