Odbacili krivicu za Suvu Reku

Pred Većem za ratne zločine u Beogradu optuženi Miroslav Petković i Zoran Petković odbacili krivicu za zločin u Suvoj Reci.

Izvor: B92

Petak, 06.10.2006.

19:48

Default images

U nastavku suđenja osmorici srpskih policajaca, šestooptuženi Miroslav Petković je rekao je da je netačna optužnica da je učestvovao u ubistvu muškaraca, žena i dece, starosti od jedne do sto godina, iz porodice Beriša 26. marta 1999. godine tokom NATO bombardovanja.

"Ne osećam se krivim, nisam počinio zločin. Iskreno žalim za svim žrtvama na Kosovu i Metohiji, a posebno iz Suve Reke", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, 26. marta oko podneva kod policijske stanice u Suvoj reci iz dva blindirana kamiona izašla je njemu nepoznata jedinica od 30-40 ljudi, koji su razvijeni u strelce pošli ka Berištanskom naselju.

Tamo je nastao opšti metež, jer je, prema rečima Petkovića, Oslobodilačka vojska Kosova sa okolnog brda zapucala po toj jedinici.

Petković je rekao da ga je u jednom trenutku vođa patrole, danas pokojni Radovan Tanović pozvao u dvorište jedne kuće gde je već bilo položeno pet leševa.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni su u Berištanskom naselju streljali nekoliko starijih članova porodica Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju "Kalaberija" u Zanatskom centru.

Petković je rekao da je potom Tanović naredio da se iz daljine prati kretanje grupe albanskih civila prema centru grada, ali da su oni skrenuli i ušli u Zanatski centar, nedaleko od zgrade opštine ispred koje je stajala grupa srpskih policajaca.

Prema njegovim rečima, iznenada je počela pucnjava i video je da Tanović sa nekoliko uniformisanih osoba prilazi Zanatskom centru, nakon čega su se čule tri eksplozije.

Petrović je rekao da ne zna ko je bacao bombe, ali da posle toga Tanović na sebi više nije imao bombe-kašikare, koje je nosio tog dana.

Kada je stigao i pitao šta se dešava Tanović mu je odgovorio: "Teroristi su odvorili paljbu na nas".

Tada je ispred Zanatskog centra stigao komandant Suve Reke, danas pokojni Boban Vuksanović sa nekoliko rezervnih policajaca i šest do sedam Roma, koji su počeli da iznose leševe iz Zanatskog centra.

Petković je rekao da je Tanović pucao u jednog starca koji je davao znakove života, pa je sa policajcem Mikijem Djorđevićem ušao u objekat da "overi" preživele.

Vuksanović je potom naredio da i Petkoviću sam uđe i vidi ima li preživelih, što je on poslušao, ali je rekao da je unutra "pucao iznad glava", kako bi Vuksanović "čuo da se nešto dešava".

"Situacija je bila takva da sam bez pogovora morao slušati Vuksanovića i Tanovića, jer bi mi život bio u opasnosti", rekao je Petković, naglasivši da bi zbog neposluha neki "metak mogao da zaluta" u njegovom pravcu.

Sedmooptuženi Zoran Petković rekao je da nije kriv za zločin, jer je 26. marta iz Prizrena stigao tek u 15.30 u Suvu Reku, gde je video dva civilna kamiona i nekoliko Roma pred Zanatskim centrom, ali ga je oterao neki uniformisani čovek kada je pokušao da se približi.

Na početku suđenja 2. oktobra, prvooptuženi komandant 37. odreda Posebnih jedinica policije "Niški odred" Radoslav Mitrović negirao je da je naredio zločin.

Krivicu za naređivanje ratnog zločina nad civilnim stanovništvom odbacili su i komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, te njegov zamenik Nenad Jovanović.

Policajac iz Suve Reke Slađan Čukarić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić odbacili su optužbe za izvršenje zločina. O optužnici se još nije izjasnio jedino osmooptuženi policajac iz Suve Reke Ramiz Papić.

Tela ubijenih Albanaca sahranjena su prvo na vojnom strelištu kod Prizrena, da bi po naređenju haškog begunca generala policije Vlastimira Djordevića, deo leševa hladnjačama bio prevezen i zakopan u masovnu grobnicu na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica policije u Batajnici.

Suđenje pred većem predsedavajuće Vinke Berahe-Nikićević nastavlja se od 6. do 9. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: