Nabokovljeva Lolita je uzdrmala svet, a ko je bila PRAVA Lolita? HOROR priča o PEDOFILU i devojčici (11) koju je držao ZATOČENU dve godine! (FOTO)

Novosti Online

25. 01. 2020. u 20:00

Osuđeni silovatelj Frenk La Sal (50) je oteo Florens Sali Horner, vodio je po Americi. I posle oslobađanja ubrzo je doživela tragičnu sudbinu

Набоковљева Лолита је уздрмала свет, а ко је била ПРАВА Лолита? ХОРОР прича о ПЕДОФИЛУ и девојчици (11) коју је држао ЗАТОЧЕНУ две године! (ФОТО)

Foto: YouTube Printscreen

KRAJEM decembra 2019. godine U 73. godini preminula je Sju Lajon glavna glumica kontroverznog filma "Lolita" Stenlija Kubrika. Kao devojčica od 14 godina zagirala je ulogu dvanaestogodišnjakinje koja joj je donela instant slavu. Njena smrt ponovo je potegla pitanje jednog od najkontroverznijih filmova i romana do danas i aktuelizovala dileme da li je inpiraciju za roman, po kome je snimnjen film, Nabokov našao u istinitoj priči?

Navodno je ruski pisac 1955. bio inspirisan jezivom otmicom. Osuđeni silovatelj Frenk La Sal (59) je 1948. oteo 11-godišnju Florens Sali Horner. Dve godine ju je držao zatočenom, vodio je po Americi i govorio svima da su zapravo otac i kći!

Sali su školski drugovi nagovorili da ukrade svesku iz lokalne prodavnice u gradu Kamdenu, u američkoj saveznoj državi Nju Džersi. na delu ju je uhvatio sredovečni muškarac koji joj je rekao da je agent FBI-ja. Rekao joj je da je u problemu. Taj muškarac je bio La Sal.

Rekao joj je svašta kako bi je zaplašio i naivna devojčica mu je poverovala. Pustio ju je, ali ne zadugo. Sali je bila srećna što je izbegla hapšenje i ništa nije rekla majci i starijoj sestri kako ih ne bi uznemirila.


PROČITAJTE JOŠ - Putevi ljubavi

La Sal je pronašao u koju školu Sali ide i sledećeg dana ju je sačekao. Natjerao je devojčicu da majci kaže da je on otac njenog školskog druga i da idu na izlet na plažu.

Njena majka nije znala da kći zapravo šalje s muškarcem koji je šest meseci ranije pušten iz zatvora gde je bio zbog silovanja maloletnog deteta.

La Sal je Sali zarobio, vodio ju je po celoj zemlji. Ponegde bi je upisao u školu i govorio da je ona njegova kći. To je trajalo gotovo dve godine dok komšija u San Hozeu u Kaliforniji nije primijetio da se devojčica čudno ponaša.

Dok je La Sal 22. marta 1950. godine tražio posao, Sali je komšiji sve ispričala i on joj je dao da telefonom nazove sestru. Dobila je njenog muža koji je nazvao FBI. La Sal je uhvaćen. Sali je ispričala da ju je zarobio i silovao.

Tokom suđenja je tvrdio da je on Salin otac. Sali je svedočila da je njen tata umro kada je imala šest godina. Le Sal je osuđen na 30 do 35 godina zatvora. Sudac Roko Pales je rekao da su "majke sada odahnule kada znaju da je ovaj čovek iza rešetaka".

Sali je poginula u automobilskoj nesreći samo dve godine kasnije. Automobil u kojem je bila udario je u parkirani kamion.

Krajem 1939. (gotovo deset godina pre otmice Sali Horner) Nabokov je napisao novelu "Čarobnjak", priču o sredovečnom draguljaru koji postaje opsednut s 12-godišnjom devojčicom. On se oženi teško bolesnom majkom devojčice i posle njene smrti preuzima starateljstvo nad detetom. Odvodi je na letovanje i usput se zaustavlja u otrcanom provincijskom hotelu gde se prijavljuju kao otac i kćer.

Bila je to zapravo skica za roman Lolita, a postoji mogućnost da je tada Sali delom bila inspiracija za Lolitu. U svakom slučaju Nabokov je bio upoznat sa slučajem otmice, jer u 33. poglavlju Lolite piše: "Jesam li možda napravio Doli kao što je Frank Le Sal napravio Sali Horner?".

I kritičar Aleksander Dolinin je 2005. godine rekao kako je moguće da su Sali i La Sal bili inspiracija za likove Hamberta i Dolores Hejz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije