Nova uredba preti da uništi domaću produkciju?

Nova uredba Vlade Srbije o subvencijama za televizijske serije i reklame potresla je filmski esnaf.
Preduslovi da se ostvari benefit ili povraćaj novca od uloženih sredstava za snimanje TV serija i reklama, iznenada su promenjeni i postavljeni vrlo visoko - novom uredbom koju je Vlada Srbije donela pre Nove godine, umesto ranijih sto hiljada evra po TV epizodi ili po snimljenoj reklami, koje producent treba da potroši da bi mu naša država vratila 25 odsto, sada mora da uloži tri puta više. Odnosno, najmanje tri stotine hiljada evra.
 
Kako saznaju Novosti, to je bila i glavna tema sednice Grupacije za kinematografiju, koja je 15. januara održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).
 
"Meni izgleda kao da je ova uredba napravljena da nas eliminiše. Sama činjenica u dosadašnjoj istoriji TV proizvodnje u Srbiji pokazuje da nikada, jedna epizoda, nijedne serije do sada, nije koštala tri stotine hiljada evra. Čak ni blizu toga. Prosečna cena epizode je negde oko osamdeset-devedeset hiljada evra, što znači da je i taj prvi limit uredbe o podsticajima od sto hiljada evra bio iznad proseka", kaže za Novosti Zoran Janković iz "Košutnjak filma", TV producent, koji je tokom karijere snimio rekordnih 28 serija. 
 
Prema Jankovićevim rečima, taj uslov je ipak imao jednu logiku da neki projekti koji zavređuju veću pažnju, koji su kompleksniji i skuplji, steknu pravo na povraćaj potrošenog novca.
 
"Trideset godina se bavim ovim poslom i tvrdim da domaći producenti apsolutno nemaju kapacitet za budžet od tri stotine hiljada evra po epizodi, i da je on apsolutno nerealan za naše prilike. Njega mogu da ostvare samo neki stranci ako dođu da snimaju ovde, a za nas je nedostižno da uđemo u taj krug koji je za Srbiju potpuno neprirodan. Koliko znam, niko se sa našom strukom nije konsultovao oko postavljanja novih uslova za ostvarenje podsticaja, koji i za snimanje reklama takođe znači eliminaciju domaćih producenata", ističe Janković.
 
Radoš Bajić iz kuće "Kontrast studiosa" smatra da je suština ove uredbe da se zapečati sudbina domaće TV produkcije i da se otvori ekskluzivni prostor da iz srpskog budžeta samo stranci dobijaju povraćaj novca.
 
"Tri stotine hiljada evra po jednoj epizodi je nemoguća misija za nas, i mislim da iza toga stoje neki naši producenti koji u Srbiju dovode strane produkcije. Samo njima ova uredba ide naruku, a za sve ostale ona je katastrofalna", navodi on.
 
Od aprila 2016, kada je u Srbiji počela primena Uredbe o podsticajima za investiranje u audio-vizuelna dela, kroz ovaj program prošlo je više od 150 projekata i privučeno je više od 100 miliona evra direktnih stranih investicija. Za podsticaje snimanja stranih filmova i serija kod nas, prošle godine je izdvojeno 900 miliona dinara, dok je u 2018. isplaćeno 755 miliona dinara (6,5 miliona evra), a procenjena vrednost projekata koji su ih koristili bila je nešto viša od 35 miliona evra.
 
Subvencije i do 30 odsto 
 
Kada je reč o filmskim projektima, novom uredbom srpska Vlada će subvencionisati snimanje domaćih i stranih filmova ukoliko producenti takođe potroše najmanje 300.000 evra. Za projekte koji premašuju 500.000 evra (i svojim sadržajem ne ugrožavaju ugled srpske države), biće izdvojeno 30 odsto povraćaja novca, što znači da će strancima i dalje biti jeftinije da snimaju u Srbiji nego u svojim zemljama.
 
Opširnije čitajte u tekstu Novosti.
  • Trt

    27.01.2020 13:13
    @Orwell Vegan

    Potpuno nam je jasno da ti nikada ne 'lažeš', tj. da si potpuno ubeđen u sve sumanute gluposti koje pišeš.
  • Orwell Vegan

    26.01.2020 14:41
    @Istina
    Nazalost, sve je istina sto sam napisao, ja nikada ne lazem. Zar mislite da takvih nema u Srbiji? Takodje, nikakav monopol nisam uzivao od strane politike, Sto se tice veganizma, kako to vama objasniti kad vi mrzite zivotinje, jer ste groblje za zivotinje.
  • Limanac

    26.01.2020 13:26
    Domaća produkcija su i "Senke nad Balkanom", ali i "južni vetar" i "ubice mog oca".
    Naravno, ima i puno blata: uglavnom sve što izađe sa Pinka ili od Radoša Bajića.

    @Boža
    Navijački grafiti označavaju teritoriju na kojoj ta grupa prodaje narkotike našoj deci. Probaj jedan da prekrečiš, pa ćeš u roku od pola sata videti kome pripada, jer će se pojaviti ekipa da brani svoje "umetničko delo".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.