Protest zbog Milana Lukića

Članice udruženja "Žene-žrtve rata" protestovale su danas u Sarajevu zbog odluke da se Milanu Lukiću ne sudi za sve navode optužnice.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2006.

21:12

Default images

Tužilaštvo Haškog tribunala odlučilo je da se Milanu Lukiću ne sudi za ratni zločin silovanja i zlostavljanja, već samo za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Žene su protestovale jer u svedočenje protiv Lukića nisu uvršteni njihovi dokazi i svedočenja o silovanjima i mučenjima Bošnjakinja, koja su uputili Tribunalu u Hagu.

Žene su se okupile ispred kancelarije Ujedinjenih nacija u Sarajevu i tražile izmenu i dopunu optužnice protiv Lukića.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu prošle godine u Buenos Ajresu, gde je živeo pod lažnim imenom. Izručen je 20. februara ove godine Haškom tribunalu, koji ga je 2000. godine optužio za zločine protiv čovečnosti.

Lukića je sud u Hagu optužio, osim za ratne zločine u BiH, i za otmicu i ubistvo Muslimana iz Srbije 1993. godine.

Prošle godine ga je sud u Srbiji u odsustvu osudio na 20 godina zatvora zbog uloge u otmici 16 Muslimana iz autobusa u istočnoj Bosni 1992. godine.

Taj sud je naveo da je Lukić kao komandant zloglasne paravojne trupe "Osvetnici" oteo 15 muškaraca i jednu ženu, koji su kasnije mučeni i smaknuti, a tela su im bačena u reku Drinu.

Prema optužnici tribunala u Hagu, Lukić je 1992. organizovao paravojnu grupu koja je od maja 1992. do oktobra 1994. počinila, planirala, poticala i naređivala smaknuća bosanskih muslimana na teritoriji Višegrada i drugim područjima koja su kontrolisali bosanski Srbi.

Optužnica protiv Milana Lukića menjana je do sada tri puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: