Još ima šanse za voće, ali mora da padne sneg

Ova zima gotovo je bez snega, a i prethodnih meseci bilo je malo padavina. Kako ovakvo vreme utiče na voće, proveravali smo u čačanskom kraju.

Voćar Vojkan Tomić iz Miokovaca uzgaja kajsije na oko šest hektara.

Obilazi voćnjak svakodnevno i proverava kakvi su pupoljci na granama za ovogodišnji rod.

Kaže da će biti umanjen, pre svega zbog manjka padavina.

"Koliko ja pamtim bili su snegovi i do pola metra, a ovo sad je katastrofa, ovo se ne pamti. Klima se poremetila. Ukoliko ne bude nekih velikih padavina mislim da će se dosta osetiti na voću, jer je pretprošle i prošle godiine bilo dosta grada, to nas je dosta oštetilo", kaže Vojkan.

Ako i naredne tri godine bude ovako, to će značiti propast, priča Vojkan.

"Trebalo je u decembru da se baci đubrivo za voće, sad baciti ovde đubre, a da nema padavina, to nema nikakvog efekta, to će đubre da propadne. Treba da bude dosta snegova, dosta kiša, da bi to đubrivo moglo da dođe do korenovog sistema", objašnjava Vojkan.

Da su meseci iza nas gotovo bez kiše i snega uticali na voće, slažu se i u čačanskom Institutu za voćarstvo.

"Neke ozbiljnije padavine nisu bile prisutne ni u decembru mesecu, takođe ni u novembru, što može imati i neke negativne posledice po sve vrste voćaka iz prostog razloga što je poznato da se najveća količina vlage u zemljištu akumulira upravo preko snega, koga je praktično bilo u minimalnim količinama", navodi viši naučni saradnik Instituta dr Nebojša Milošević.

Međutim, vreme samo po sebi nije toliko kritično za voćke i nije isteklo vreme kada se ta količina vlage u zemljištu može nadoknaditi.

"Praktično, preostali su i februar i mart mesec pa se nadamo da će neki sneg biti prisutan i da će biti više vlage u zemljištu", rekao je dr Milošević.

Ipak, ovakvo vreme može imati i nekih prednosti, kažu u Institutu za voćarstvo. Sada se zimska rezidba voća može ranije i lakše uraditi jer se dugoročne prognoze za februar i mart mogu promeniti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво