');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

Da li je "POBEDNIKU" ispravljen nos? Da li mu je "napumpana" usna? Oglasili su se nadležni i razrešili MISTERIJU

Na Sretenje, 15. februara, statua "Pobednika" trebalo bi da bude vraćena na Kalemegdan koji krasi još od 1928. godine. Podsetimo, oktobra prošle godine, "Pobednik" je skinut sa postolja kako bi u Smederevu bila obavljena kompletna restauracija, otklonjen niz nedostataka, rupa od metaka, prljavštine, i drugih nezgoda kojima je godinama unazad bio izložen.

"Pobednik" stari i novi
"Pobednik" stari i novi

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nedavno su najavili da se radovi privode kraju i uz taj komentar objavili nekoliko slika "Pobednika" nakon "operacija", koje su odmah podigle buru na društvenim mrežama.

Pročitajte još

"Da li ste sigurni da je ovo isti Pobednik", "Usta napumpana u skladu sa vremenom", "Već se radujem Pobedniku, starom, a novom, podmlađenom", "Malo mu stesali grbu na nosu, baš mi liči na Šumadinca", "Nos su mu smanjili i ispravili grbu, kao da je išao kod plastičara", "Kao da je izašao iz nekog kafića u Strahinjića bana", samo su neki od komentara koji su prethodnih dana preplavili društvene mreže.

Polemiku o tome kakave su sve i kolike promene izvršene na Meštrovićevevoj skulpturi, sinoć su prekunuli nadležni objavom na zvaničnom Tviter nalogu posvećenom rekonstrukciji i restauraciji spomenika.

- Zbog velikog interesovanja i pitanja koja ste nam postavili, obaveštavamo vas da nikakve izmene na skulpturi nisu vršene niti je tako nešto bilo moguće. Radovi koji su izvršeni vezani su isključivo za očuvanje spomenika i sprečavanje njegovog nepovratnog uništenja - rekli su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pročitajte još

Da li su mu oči pomerene, nos uvećan, lice zategnuto, usne "napumpane", građani će imati priliku da provere, jer će "Pobednik", pre vraćanja na postolje biti javno izložen, kako bi svi zainteresovani mogli da vide kakve su to promene na njemu izvršene.

- Skulptura će nakon završetka svih radova, a pre vraćanja na postolje, biti izložena kako bi javnost mogla da sagleda sve izvedene intervencije i da uporedi sa stanjem skulpture u kom je bila nakon demontaže - navode iz Zavoda.

Da li su "operacije" uspešno izvršene, kao i da li je lepši "stari" ili "novi" "Pobednik", ostaje da vidimo.