Sreda, 04.10.2006.

14:17

Zarada i šteta od pranja novca

U Srbiji je prošle godine kroz privredni kriminal zarađeno 230 miliona evra, za to delo prva presuda doneta tek pre nedelju dana.

Izvor: B92

Default images

Prva presuda za pranje novca jeste kazna zatvora od dve godine. Izveštaj OEBS-a o pranju novca pokazuje da je teško utvrditi obim pranja novca u Srbiji jer je reč o višegodišnjim aktivnostima. Šteta od svih prijavljenih krivičnih dela u Srbiji od 2000. do 2005. je oko 1,3 milijardi evra.

Novac koji se pere zarađuje se kroz razne oblike privrednog kriminala, od utaje poreza i ilegalne trgovine, do primanja i davanja mita.

Međutim, skoro 40 odsto slučajeva privrednog kriminala čini zloupotreba službenog položaja, čiji su počinioci prošle godine zaradili 125 miliona evra, a društvo oštetili za 216 miliona evra. Ako se uzme u obzir čitav privredni kriminal, zarada je bila 230 miliona, a šteta 250 miliona evra.

Julije Miladinović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, kaže da vlasnici nelegalno stečenog novca taj novac pokušavaju da ubace u legalne tokove.

"To rade na više načina, a najšešće polažu gotovinu na svoje račune ili na račun svojih preduzeća, u vidu nekih pozajmica. Takođe, tim novcem pokušavaju da kupe neku nekretninu", kaže on.
Na konferenciji o pranju novca ministar finansija Mlađan Dinkić je rekao da je ove godine 526 transakcija većih od 15.000 evra označeno sumnjivim. Podneta je 41 krivična prijava i podignuto 14 optužnica.

"Za nas je razočaravajuće što je doneta samo jedna osuđujuća presuda, a i ona je trenutno nepravosnažna. Nadamo se da će stupanjem na snagu Zakona o krivičnom postupku biti ubrzan ovaj proces i da će doprinos dati i sudije. Mislim da je potrebno obučiti i sudijski kadar za obradu tih, vrlo komplikovanih, predmeta", kaže Dinkić.

U izveštaju o pranju novca koji su uradili OEBS i istraživački institut Ujedinjenih nacija za kriminal i pravdu, uz finansijsku podšku Vlade SAD, navodi se da je teško stvoriti sveobuhvatnu sliku o privrednom kriminalu. Postoje razlike između institucija u načinu vođenja knjiga i postojanju državnih fantomskih baza podataka, uz fantomske firme.  

Hans Ola Urstad, šef Misije OEBS-a u Srbiji, smatra da je stvaranje jasnije slike o pranju novca važno kako bi i državni organi Srbije bolje reagovali. "Izveštaj je jedan od prvih pokušaja da se istakne veličina tog problema, i to na sistematičan način", rekao je on.

Za postizanje pune slike o tokovima novca, eksperti su preporučili nadležnima da se zapitaju nad činjenicom da domaćinstva godišnje troše 560 miliona evra više nego što mogu da zarade i uštede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: