Humani narod Republike Srpske pomaže Srbima u Kosovskoj Mitrovici: Aukcijom slika do dnevnog centra za mlade sa poteškoćama

D. CURAĆ

25. 01. 2020. u 07:25

U Trebinju održana humanitarna akcija za pomoć Kosovu i Metohiji

Хумани народ Републике Српске помаже Србима у Косовској Митровици: Аукцијом слика до дневног центра за младе са потешкоћама

Foto D. Curać

U ORGANIZACIJI Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke, u Trebinju je održana Svetosavska humanitarna aukcija slika za izgradnju Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici.

Svetosavska humanitarna aukcija predstavlja značajnu finansijsku podršku projektu izgradnje Dnevnog centra, koji je namenjen za 144 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju i koji žive na području Kosova i Metohije.

- To je prvi dnevni centar na Kosovu i Metohiji. Biće to poklon Republike Srpske - 714 kvadratnih metara, ukupne vrednosti 280.000 evra. U ovom trenutku sakupili smo 105.000, a verujem da ćemo uspeti i da obezbedimo ostatak, kako bismo ga izgradili i poklonili deci na Kosovo u Metohiji - rekao je Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Dnevni centar u Kosovskoj Mitrovici već je u izgradnji, a dosad je završeno više od jedne trećine radova.

- Nažalost, mnogo je onih kojima je taj centar potreban. Njih 144, na broj stanovnika od oko 100.000 Srba koji žive na severu Kosova i Metohija. Dnevni centar je pod krovom, oko jedne trećine posla je završeno, i sada su potrebni uređenje i opremanje. Verujemo da ćemo uspeti - dodao je Arlov.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

- Zajedno sa svima vama koji ste večeras ovde, želimo poručiti da Srbi i srpska deca nisu prepušteni slučaju, niti je sveta srpska zemlja od nas zaboravljena - istakao je Ćurić.

Cilj je da Dnevni centar "9. januar" u Kosovskoj Mitrovici bude otvoren na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta ove godine.

POKLON UMETNIKA

Slike za aukciju su donirali likovni umetnici iz Srbije i Crne Gore, a pridružili su im se i slikari iz Udruženja likovnih umetnika Istočne Hercegovine "Milorad Ćorović".

Po ceni od 500 KM, slike će u galeriji Kulturnog centra biti ponuđene do 1. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije