Masovni štrajk širom zemlje: Francuzi ne odustaju, opet na ulicama

G. ČVOROVIĆ

24. 01. 2020. u 22:22

Protest protiv penzijske reforme se nastavlja, predlog zakona predstavljen na Savetu ministara

Масовни штрајк широм земље: Французи не одустају, опет на улицама

AP Photo/Michel Euler

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”

FRANCUZI su danas ponovo masovno izašli na ulice, u danu kada je na Savetu ministara predstavljen osporavani predlog zakona o penzijskoj reformi.

Bio je to sedmi po redu masovni štrajk, u 51. danu od kako je 5. decembra započela pobuna. Uz železničare, rad je obustavio i deo nastavnika, advokata, zdravstvenih radnika. Protestne kolone su organizovane u Lilu, Bordou, Lionu... Organizatori su u Grenoblu izbrojali 17.000, dok ih je, prema proračunu sindikata, u prestonici bilo između 350.000 i 400.000.

Za uveče je bio predviđen i marš s bakljama, u čak 150 gradova, kao što su Pariz, Rems, Limož, Tur.

Pariska kolona se crvenela od zastava. Učesnici su demonstrirali protiv prezira vlasti prema radničkim zahtevima, ali i policijskog nasilja, a Makrona nazivali predsednikom bogatih. Trg Konkord, dolazna tačka protestne kolone koja je krenula s Trga Republike, bio je podeljen visokom gvozdenom ogradom, bez mogućnosti prolaska ka Jelisejskim poljima.

Čak 70 odsto Francuza prema anektama protivi se reformi i zalaže se za to da se protest nastavi.

Sindikalne vođe koje su uključene u pobunu najavljuju da će protestovati sve dok ne budu uklonjeni svi sporni elementi iz predloga zakona, ili ceo nacrt.

To obećava nove ciljane akcije sve vreme dok bude trajao tromesečni dijalog između vlasti i različitih socijalnih aktera o mogućnostima daljeg finansiranja penzijskog fonda u kom nedostaje 12 milijardi evra.

Već za sledeću nedelju su najavljene tri nove manifestacije, a glavno okupljanje biće u sredu.

MINUS NA PLATNOJ LISTI

POČETNI svakodnevni štrajk, naročito u gradskom prevozu u prestonici, dobio je novi oblik. Mnogi štrajkači finansijski su iznureni, jer za dane u kojima su obustavljali rad nisu dobili platu. Neki, koji su redovno štrajkovali, primili su "negativnu" platnu listu, sa porezima i doprinosima koje moraju da uplate. Zbog toga su se sindikalne vođe odlučile za promenu metode i ciljane akcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bane

25.01.2020. 05:39

U pravu je Francuski narod, svi trebamo protestovati zbog zakona o penzijama. 65 god za muskarce je mnogo i 62 god za zene je mnogo.Daki su normalni pa ko ce dozive ti penziju kad se umire u tim godinama a oni ce dici starosnu na 67god. Posteno bi bilo 62 god muskarci i zene 60 god. To najvise.