25. januar  2020. 00.05  →  19.17 | Izvor: RTV (Tatjana Popović)

Kikinda: Pacijenti oboleli od "svinjskog gripa" upućeni na kućno lečenje

KIKINDA -

Kako je za RTV potvrdila dr Tatjana Karać, epidemiolog kikindskog Zavoda za javno zdravlje, dvoje pacijenata koji su bili hospitalizovani u Opštoj bolnici u Kikindi zbog virusa gripa tipa AH1N1, dobrog su opšteg stanja i pušteni su na kućno lečenje.

 

Usled spleta okolnosti, odnosno činjenice da je pored virusa gripa AH1N1 bio zaražen i virusom tipa B , 40-godišnji mušakarac koji je bio hospitalizovan je i hronični srčani bolesnik, pa je boravak u kikindskoj Bolnici trajao nešto duže. Nakon uspešnog opravka, taj pacijent pušten je na dalje kućno lečenje.

Nekoliko dana ranije, iz kikindske Opšte bolnice je na dalje kućno lečenje upućena i žena kod koje je takođe utvrđeno da je zaražena virusom tzv. “svinskog gripa”. Oporavak je tekao bez bilo kakvih daljih komplikacija, pa je procenjeno da dalji opravak može da se odvija u kućnim uslovima.

Prema informacijama iz kikindskog Zavoda za javno zdravlje, od početka sezone domovima zdravlja na teritoriji Severnobanatskog okruga prosleđeno je oko 8.000 vakcina, što znači da se značajno veći broj građana odlučio za vakcinaciju u borbi protiv gripa.

Samo na teritoriji Kikinde utrošeno je između 4.500 i 5000 hiljada vakcina. Ipak, kako naglašavaju u ZZJZ, najkritičniji mesec verovatno će biti februar, kada se očekuje širenje virusa gripa.

Nastavak drugog polugodišta u školama svakako će doprineti porastu broja pacijenata. Otuda još jednom savet da se pojača imunizacija, izbegavaju masovni skupovi kada je to moguće, a u slučaju sumnje na virus gripa treba se obratiti lekaru. Naravno, ima još vremena i za vakcinu.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Није_него  25. 01. 2020. | 15:51
како је то могуће, па званично доказано да је то била превара, сведска здравствена организација потврдила обману, како онда у Кикинди?