Građani zahtevaju hitne mere protiv zagađenog vazduha 1Foto: DS

Stotinak građana i aktivista Demokratske stranke(DS) protestvovalo je večeras ispred Skupštine grada zbog enormnog zagađenja vazduha u Nišu.

Predsednik GO DS Miodrag Stanković uputio je zahtev lokalnom rukovodstvu da hitno sprovede mere povodom sve zagađenijeg vazduha u Nišu.

– Nedopustivo je da se Radna grupa, formirana ovim povodom u Nišu, sastane samo jednom, a onda danima ne saopštava šta planiraju da učine. Gradska vlast ne reaguje niti usvaja mere protiv visokog nivoa aerozagađenja, PM 2,5 i PM 10 čestica teskih metala, koje su u Nišu prema podacima Airvisuala, visestruko premašivane i prošle i ove zime-rekao je Stanković na protestu pod nazivom “ Provetrimo Niš, dišimo slobodno”.

On je pozvao čelnike lokalne vlasti da kažu građanima šta je to što su za osam godina uradili kako bi građani imali čist vazduh  i zdrav život u tom gradu.

-Pozivam ih da pitaju stručnjake, profesore sa Fakulteta za zaštitu životne sredine, ako ne žele da čuju nas iz opozicije, šta je to što treba da se uradi da vazuh u našem gradu bude čist-poručio je Stanković

Predsednik niškog DS ostavio na portirnici Skupštine grada spisak mera koje je predložio, a o kojima je gradski parlament odbio da raspravlja na poslednjoj sednici.

Među njima je i poništenje tendera za javni prevoz „zbog neekoloških karakteristika zahtevanih autobusa“, pojeftinjenje grejanja i subvencije za priključak na sistem, ukidanje svih kotlarnica na ugalj i mazut, uvođenja besplatnog javnog prevoza u vreme visoke zagađenosti vazduha, zatvaranje deponije i formiranje nove, kao i da Nišlije svakodnevno dobijaju informacije o stepenu zagađenja vazduha u svim delovima grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari