"Budućnost Severne Makedonije i Albanije je u EU"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel načazi se u poseti Skoplju, u koji je stigao iz Tirane.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.01.2020.

22:11

Kako navodi, poseta "ima za cilj da isprati snažnu poruku da je budućnost Severne Makedonije i Albanije u Evropskoj uniji".

To je, kako je saopštila Vlada u Skoplju, Mišel rekao na sastanku sa premijerom Severne Makedonije Oliverom Spasovskim, ističući da je došao i da "iskaže poruke za ohrabrenje kontinuiranom sprovođenju reformskih pocesa i implementaciju obaveza ove zemlje iz dogovora sa Grčkom i Bugarskom".

Predsednik Evropskog saveta je u Severnu Makedoniju doputovao popodne na poziv šefa države Steve Pendarovskog, sa kojim se sastaje posle susreta sa Spasovskim.

Spasovski je Šarl Mišelu, kako je saopšteno, rekao da Severna Makedonija očekuje novu metodologiju za proširenje EU da potvrdi da je spremna da započne pregovore.

Premijer Severne Makedonije je zahvalio predsedniku Evropskog saveta za "povećanu pažnju i otvorene izjave podrške što skorijem otvaranju pristupnih pregovora" i izrazio očekivanje da će "datum za start doći brzo po usvajanju nove metodologije za proširenje, nakon što zemlje članice EU daju saglasnost da se ispune obećanja data Severnoj Makedoniji".

Prema rečima Spasovskiog, za Severnu Makedoniju "tajming je od ključnog značaja, da ne bi bila ugrožena refomska dinamika koja tek treba da dostigne kulminaciju, kao i Prespanski dogovor u predstojećoj važnoj fazi implementacije".

Na sastanku u Vladi Severne Makedonije predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je upoznat sa sprovđenjem vanrednih parlamentarnih izbora (12. aprila) koje treba da organizuje prelazna vlada premijera Spasovskog i u kojoj učestvuju ministri iz opozicije, saglasno Pržinskom dogovoru.

Spasovski je, navodi se u saopštenju, istakao da se "osim učestvanja u neometanom radu" Vlade, od opozicije očekuje i odgovran pristup u donošenju novog zakona o tužilaštvu (o kojem vlast i opozicija ne mogu da se dogovore celu godinu, a Evropska komisija očekuje da ga usvoji sadašnji parlamentarni sastav pre raspisivanja izbora 12. februara) i da bude deo evropske budućnosti Severne Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: