Mitropolija: Javni servis CG diskriminiše MCP 1Foto: Beta/AP Photo/Risto Božović (arhiva)

Mitropolija crnogorsko-primorska uputila je danas otvoreno pismo Savetu Radio-televizije Crne Gore protestujući zbog, kako navodi, diskriminatorskog i nezakonitog postupanja uredništva Televizije prema MCP, njenom sveštenstvu i vernicima u informativnom programu Javnog servisa.

„Mitropolija crnogorsko-primorska obraća se ovim javnim pismom u znak protesta zbog kontinuiranog diskriminatorskog i nezakonitog postupanja uredništva Televizije Crne Gore prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, njenom sveštenstvu i vjernicima u informativnom programu Javnog servisa – medija koji plaćaju svi građani Crne Gore i čija je prva i najveća dužnost informisanje u interesu sveukupne javnosti.

„Mogli bismo ovakav prigovor da Vam šaljemo svakodnevno jer se brutalna diskriminacija i manipulacija tako i dešavaju.

Treba li da Vas podsećamo da litije koje, u znak protesta zbog usvajanja bezakonog Zakona o slobodi veroispovjesti i koje traju od dana usvajanja, što je skoro mesec dana, za TVCG se praktično ne dešavaju“, upitala je u pismu MCP.

Dalje se tvrdi da su svake večeri u Dnevniku u 19.30č Mitropolija, sveštenstvo i vernici izloženi satanizaciji i govoru mržnje, a bez prava da odgovore.

Najgore od svega je što Savet RTCG, kao krovno telo, to dopušta i na to ne reaguje, ocenila je MCP podsećajući na odnos TVCG na bogojavljenje koji su hiljade vernika proslavile, kada je mitropolit Amfilohije, u Podgorici, na interesovanje svih medija odgovarao na pitanja o intervjuu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Sekretarijat Mitropolije je tada, kako se navodi, pratio informativni program Javnog servisa i zabeležio da je TVCG, u glavnim informativnim emisijama Dnevniku 1 i Dnevniku 2 od javnosti „praktično sakrila stavove Mitropolita, ne objavivši ih ili uopšte ili u zanemarljivom trajanju“.

MCP napominje da je u Denvniku u 9:30 predsednik Đukanović dobio je punih sedam minuta za iznošenje stavova koji su se ticali položaja Mitropolije, njene istorije, njenih vernika i sveštenstva, kao i da je izneta je duga lista teza koje su nalagale odgovor Mitropolita, ali da je TVCG, na Đukanovićevih sedam minuta, Mitropolitu dala 26 sekundi.

Uravnoteženo izveštavanje ne postoji u programu TVCG kada je Mitropolija u pitanju, tvrdi Mitropolija, ali se, zbog osetljivosti situacije i vremena u kojem se nalazimo, svesna odgovornosti koju i sama ima, a u želji da se dijalogom dođe do svih rešenja, tek sada obraća Savetu RTCG, ukupnoj crnogorskoj javnosti, ali i međunarodnoj koja je zainteresovana za položaj Javnog servisa.

MCP smatra da je veoma očiglednim kršenje i unutrašnjih akata Principa razvoja RTCG koje je nedavno usvojio Savet, ali i ranijeg Pravilnika o programskim principima i standardima.

Prema Principima razvoja, Mitropolija podseća TVCG, da je kao deo RTCG, „dužna da istinito informiše javnost o svemu i prema svim građanima CG, da mora biti prva u objavama i da nijedna informacija ne sme biti manipulativna“.

„Sve je jasno. Zakoni, akti i istina su na strani Mitropolije i njenih vjernika, većinskog dijela pravoslavnog stanovništva, a na strani ovakve uređivačke politike i njenih kreatora su manipulacija, neistina, neodgovornost prema državi i društvu jer, umesto doprinosa dijalogu, oni stranu, bez koje dijaloga nema, satanizuju iz noći u noć, iz godine u godinu“, navodi se u pismu.

MCP zahteva hitnu reakciju Saveta RTCG i hitnu zaštitu temeljnih ljudskih prava građana, kao i njihovog prava na objektivnu i pravovremenu, uravnoteženu informaciju, bez obzira na to kakvih su verskih ili religijskih uverenja, da prekid nezakonite prakse zaživi svakodnevno, kao i ne samo u vezi ovim slučajem u Bogojavljenskim praznicima.

Mitropolija, takođe, traži reakciju i u ime građana zaštitu i od strukovnih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih organizacija OEBS, Savjeta Evrope i Evropske Unije.

„Dokažimo zajedno, na ovom primeru, spremnost da se izborimo za standarde, koji treba da nam budu vodilja u medijskom i uopšte društvenom djelovanju.

U uverenju da će profesionalna i lična odgovornost nadvladati lična ideološka i politička uvjerenja, ostajemo Vaši dobroželatelji“, zaključuje se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari