Korona virus stigao u Evropu, potvrđen i treći slučaj u Francuskoj 1Foto: AP Photo/Al-hadji Kudra Maliro, FILE

Francusko Ministarstvo zdravlja potvrdilo je večeras i treći slučaj zaraze korona virusom.

Ministarka zdravlja Anjes Bizen rekla je ranije na konferenciji za novinare da se radi o prvim potvrđenim slučajevima u Evropi, dodajući da veruje da će se u Francuskoj pojaviti još njih, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Prvi slučaj se odnosi na pacijenta koji je prebačen u bolnicu u Bordou a drugi je u Parizu, rekla je ministarka i dodala da će sve učiniti kako bi se ograničilo širenje virusa.

https://www.facebook.com/FRANCE24/photos/a.490904301935/10157520094371936/?type=3&theater

Prema njenim rečima, oba pacijenta su boravila u Kini i sada su u karantinu.

„Trenutno pokušavamo da stupimo u kontakt sa osobama koje su bile u blizini pacijenata“, rekla je ministarka i dodala da je period inkubacije virusa od dva do 12 dana.

Ona je rekla da su to prvi slučajevi zaraze u Evropi, verovatno zahvaljujući veoma brzim analizama koje omogućavaju identifikovanje virusa.

Oko 850 osoba inficirano je novim korona virusom i to pretežno u Kini, gde su vlasti u karantin stavile oko 40 miliona ljudi oko grada Vuhan. Od tog virusa je umrlo 26 ljudi.

Novi koronavirus je izazvao zabrinutost jer je sličan virusu SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom). U epidemiji SARS-a 2003. godine u Kini i drugim azijskim zemljama umrlo je nekoliko stotina ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari