');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

ŠTA DONOSI POSETA GRENELA BEOGRADU I PRIŠTINI Tramp traži od Kosova da pod hitno UKINE TAKSE

Poseta Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika predsednika SAD-a, Prištini i Beogradu mogla bi da donese ubrzano ukidanje taksa na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, obnavljanje pregovora i približavanje sporazumu i dodatni ekonomski rast Srbije, smatraju analitičari.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
donald tramp Foto: Evan Vucci / Tanjug/AP
donald tramp

Sporazum o obnavljanju avio-linije Beograd-Priština posle više od dve decenije trebalo bi da bude "lakmus-papir" kako će SAD delovati na Zapadnom Balkanu - brzo i efikasno. Grenel je bio u Prištini gde je upravo ekonomski napredak u regionu apostrofirao kao želju SAD-a, ali i kao nedvosmislenu poruku američkog predsednika Donalda Trampa.

Pročitajte još

- Važno je da se nastavi dalje u ekonomskom razvoju da takse uvećane za 100 odsto moraju biti uklonjene. To je jedina stvar koja mora biti uklonjena, a u isto vreme mora biti zaustavljena kampanja za povlačenje priznanja koju vodi Srbija - rekao je Grenel nakon sastanka sa mandatarom za sastav kosovske vlade i liderom "Samoopredeljenja" Aljbinom Kurtijem.

Specijalni izaslanik američkog predsednika poruku o ukidanju taksa preneo je i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i poručio Prištini da je za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine neophodan kompromis svih.

- Svi moraju da prave kompromise. Mi nemamo nikakve ideje, samo imamo moć da okupljamo na dijalog. Nisam došao sa nekom konkretnom predstavom o tome šta bi strane u dijalogu trebalo da rade, ali ću ih gurati napred i govoriti im da ne gledaju u prošlost, već u budućnost - rekao je Grenel.

Pobeda Srbije ili...

Ako se ima u vidu da je Grenel sa istom platformom nastupio i u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, postavlja se pitanje da li se ukidanje taksa uz zaustavljanje kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova može smatrati pobedom Srbije.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra za "Blic" da to ne treba na taj način posmatrati.

Grenel rekao Tačiju da priština mora da krene putem saradnje
Foto: Anadolija
Grenel rekao Tačiju da priština mora da krene putem saradnje

- To treba gledati kao preduslov za obnavljanje pregovora Beograda i Prištine. Tek kada dve strane sednu za pregovarački sto, treba očekivati da i jedni i drugi tvrde pazar. Ono što je bitno jeste da su Tramp i SAD pokazali koliko im je stalo da se postigne sporazum u vezi sa Kosovom. Amerikanci su poznati da znaju da izvrše pritisak i da nešto žele teraju do kraja dok to i ne ostvare - podvlači Popov.

Kako kaže, SAD su očekivale da će iskorak u odnosima Beograda i Prištine napraviti još početkom ove godine.

- Sad očekuju konkretne rezultate do kraja godine. Videćemo da li će to biti uzajamno priznanje ili sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum. Problem im je svakako formiranje vlasti u Prištini, ali opet se drže Tačija kao konstante. S druge strane, u Srbiji izbori ništa neće promeniti. Zato treba očekivati oštar pritisak SAD da se postigne sporazum, a SAD znaju kako da pritegnu i Prištinu i Beograd - objašnjava Popov.

Pročitajte još

Razgovori od značaja za sporazum Beograda i Prištine već se vode, veruje naš sagovornik.

- Ti razgovori se sigurno vode iza zatvorenih vrata u kontinuitetu. Rezultat takvih razgovora je i sporazum o obnavljaju avio-linije između Beograda i Prištine. To je dokaz da SAD kao posrednik u razgovorima imaju političku težinu - kaže Popov.

Impuls ekonomiji

Najava ukidanja taksa Prištine na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH navela je mnoge na računicu koliko bi takav potez doprineo jačanju srpske ekonomije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da bi Srbija, da nije bilo taksa od 100 odsto na robu koja ide na Kosovo, imala rast bruto društvenog proizvoda od 4,3 ili 4,4 odsto, umesto 4 ili 4,1 odsto i da bi to onda bio najveći rast u Evropi.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ističe za "Blic" da će ukidanje taksa dati impuls srpskoj ekonomiji, ali ne treba očekivati da će se odjednom sve vratiti na staro.

Pročitajte još

- U ekonomiji kada se jednom pokidaju veze, teško se vraćaju. Ne možemo očekivati da će se svi na Kosovu u potpunosti vratiti na naše tržište kao što je bilo pre povećanja taksa. Jedan deo će se svakako vratiti, a to su sigurno svi srpski trgovci i deo Albanaca. S druge strane, postoji i onaj drugi deo Albanaca koji su u ovom vremenu dok su takse bile na snazi našli drugi način da dođu do proizvoda - apostrofira Savić.

EU izgubila primat u pregovorima

Dolazak specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela u region može se tumačiti i kao poruka da SAD preuzimaju vodeću ulogu medijatora u pregovorima Beograda i Prištine.

- EU je sama sebe stavila u drugi plan. Ni do sada nije pokazala moć kao posrednik u pregovorima. Briselski sporazum ostao je neprimenjiv, a EU je imala način da pritisne Prištinu uvođenjem bezviznog režima. Bez obzira na to, Priština je uvela takse. Na kraju je ispalo da je EU kriva što Kosovu nije uvela bezvizni režim - podvlači Popov.