Banja Luka

Turisti u Banjaluci povećali prihod od boravišne takse

Turisti u Banjaluci povećali prihod od boravišne takse
Foto: N.N. | Turisti u Banjaluci povećali prihod od boravišne takse

BANJALUKA - Zbog velikog broja turista koji su posjetili grad na Vrbasu od početka ovog mjeseca do danas uplaćeno je 22.000 KM boravišne takse, što je dovelo do porasta prihoda od boravišne takse za 41 odsto, rekli su u Turističkoj organizaciji (TOBL).

Dodaju da je tokom cijelog januara 2019. godine uplaćeno 15.465 KM te da je prošla godina bila rekordna po broju turista.

"Prošla godina će biti rekordna kada je u pitanju dolazak turista. Prema prvim podacima, zabilježeno je oko 86.000 dolazaka i između 130.000 i 140.000 noćenja. U odnosu na godinu prije, to je rast do 15 odsto", rekla je Branka Branković, portparol TOBL.

Brankovićeva dodaje da su u udarnom periodu za vrijeme novogodišnjih praznika svi smještajni kapaciteti u gradu bili popunjeni.

"To, naravno, ne znači da su svi turisti grad napustili istovremeno, jer sve do 5. januara popunjenost smještajnih kapaciteta bila je 80 odsto", kazala je Brankovićeva.

Krajišku ljepoticu u ovom periodu posjetili su turisti iz Slovenije, Njemačke, Srbije, ali i Tajlanda, Kine, Vijetnama, Sirije, Kolumbije, Irana, Irske, Indonezije, Kanade, Švajcarske, Francuske, SAD, Belgije i Turske.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, rekao je da za ovako dobre razultate grad može da zahvali intenzivnoj promociji novogodišnjih praznika, koji su trajali nekoliko mjeseci prije praznika.

"Takođe smo imali dobre izvođače koji su nastupali na novogodišnjim koncertima, što je privuklo veliki broj građana, ali i turista", rekao je Stanić.

Dodao je da je došlo i do porasta broja smještajnih jedinica te je sa 2.000 broj smještaja porastao na oko 3.500, jer je grad bogatiji za tri nova hotela.

Istakao je da je prošle godine prosjek noćenja bio 1,6 noćenja po gostu, a ove godine će sigurno biti više od dva.

"Veći broj gostiju očekujemo i tokom manifestacije 'Proljeće u Banjaluci', na čiji javni poziv smo dobili 135 prijava", zaključio je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije