Grip u Grčkoj: Nagli porast broja teških slučajeva, ima i umrlih 1Ilustracija Foto: Pixabay / Mojpe

U Grčkoj je registrovan nagli porast broja teških slučajeva oboljevanja od gripa i umiranja od te bolesti.

Po Nacionalnoj organizaciji za javno zdravstvo (EHOD), od oktobra do prošle nedelje prijavljeno je 59 teških slučajeva gripa, od kojih je 50 lečeno na odeljenjima intenzivne nege.

Samo prošle nedelje, 27 od 50 slučajeva primljeno je na intenzivnu negu.

Ukazuje se da se 42,4 odsto pacijenata u odeljenjima intenzivne nege razbolelo iako su bili blagovremeni vakcinisani protiv gripa.

U Grčkoj je ukupno prijavljeno 13 smrtnih slučajeva od komplikacija te bolesti, od čega je sedam bilo na odeljenjima intenzivne nege.

Takođe je povećan broj poseta lekarima pacijenata sa simptomima gripa: sa oko četiri odsto od ukupnog broja početkom ovog meseca, na šest odsto u drugoj nedelji januara.

Od ukupno 205 kliničkih uzoraka koje su bolnice poslale nadležnim laboratorijama prošle nedelje, 39 odsto je bilo pozitivno na viruse gripa.

Većina virusa gripa je bila „tipa A“, a preovlađuju „podtipovi A (H1N1)“ i „A (H3N2)“.

Ministarstvo zdravlja je izdalo cirkular sa uputstvima o merama predostrožnosti za sprečavanje širenja gripa u školama, počev od toga da oboleli djaci i nastavnici ne izlaze iz kuće sve dok im ne prođe povišena temperatura, i bar još 24 sata pošto im više ne budu bili potrebni antipiretici.

Školama je preporučen detaljan niz higijenskih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari