Borba s koronavirusom, teške mere i odluke

Kineske vlasti bore se da zaustave širenje novog smrtonosnog koronavirusa, a najteža situacija je u pokrajini Hubej. To se događa u vreme dok se više stotina miliona Kineza priprema za doček lunarne Nove godine. Zbog virusa su vlasti Pekinga i Hongkonga otkazale svečanosti da bi sprečile okupljanje velikog broja ljudi. Svetska zdravstvena organizacija odlučila je da u ovom trenutku virus ne predstavlja rizik na međunarodnom nivou, pošto je broj zabeleženih slučajeva u Americi i Kanadi trenutno mali, 13. Pet kineskih gradova je u karantinu, umrlo je dvadeset šestoro ljudi, a 830 je zaraženo.

U Vuhanu i drugim gradovima u pokrajini Hubej na snazi su drakonske mere zbog virusa, a među njima je i obustavljanje javnog saobraćaja. Od potvrđenih slučajeva virusa najviše ih je u toj pokrajini, a 177 osoba je u ozbiljnom stanju, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Pored toga, ima i više od hiljadu slučajeva za koje se sumnja da su u vezi sa tim virusom. Gotovo svi smrtni slučajevi su zabeleženi u pokrajini Hubej.

"U ovom trenutku je prevencija epidemije virusa u Vuhanu ušla u kritičnu fazu. Postoji veliki rizik od širenja epidemije. Vlasti Vuhana su donele odluku o zatvaranju svih izlaznih puteva, što je bio težak izbor. Očekujemo razumevanje i podršku lokalnog stanovništva za takvu odluku. Postoji zabrinutost za snabdevanje tržišta, ali to je bez osnova", kaže Vang Sijaodong, guverner pokrajine Hubej.

Širenje virusa izazvalo je i poremećaje na lokalnim tržištima, kao i strah od rasta cena.

"Pokrajinske vlasti poslale su 13 timova inspektora u sve administrativene oblasti Vuhana kako bi se izvršila istraga o cenama na pijacama i u supermarketima. Rezultati su pokazali da su cene ostale stabilne i pored smanjene ponude povrća", navodi Čen Džuan iz Kancelarije za kontrolu tržišta u Hubeju.

Zbog virusa će u pokrajini Hubej biti primenjene nove smernice u vezi sa dijagnostikovanjem i lečenjem novog koronavirusa, pre svega u Vuhanu, što su najavili članovi medicinskog tima te pokrajine.

"Te smernice imaju za cilj da se dodatno poboljša lečenje zapaljenja pluća izazvanog virusom. U smernicama koje je objavila Nacionalna zdravstvena komisija uzeta je u obzir jednaka važnost u lečenju virusa tradicionalne kineske i zapadne medicine kao i mogućnost postizanja dobrih rezultata", ističe Hu Ke, stručnjak Medicinskog tima pokrajine Hubej.

SZO prati situaciju 

U Ženevi je dva dana zasedao Odbor za vanredne okolnsoti Svetske zdravstvene organizacije.

"Ne proglašavamo vanredno stanje. Nećemo da pogrešimo. Ovo je hitna situacija za Kinu, ali još nije postala globalna. SZO sarađuje sa partnerima i prati situaciju u Kini i drugim ugroženim zemljama", navela je SZO. 

Koronavirus je potvrđen u Americi, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Singapuru, Saudijskoj Arabiji, a po dva slučaja od jutros u Hongkongu i Makau. Sumnja se da je stigao i u Škotsku. Za vakcinu će biti potrebno najmanje godinu dana, tvrde stručnjaci i dodaju da će njen razvoj biti lakši nego kod bolesti kao što su ebola ili HIV.

Pet kineskih gradova stavljeno je u karantin, a Peking je otkazao niz javnih događaja povodom novogodišnjih praznika u pokušaju da spreči širenje smrtonosne epidemije koronavirusa.

Kineske vlasti su jutros zabranile saobraćajne veze iz Vuhana, glavnog grada provincije Hubej, obustavljajući polaske i dolaske na autobuskim i železničkim stanicama i zatvarajući aerodrome i pristaništa.

Kasnije tokom dana obližnji gradovi Huangang i Edžou najavili su slične mere, a ograničenja putovanja postavljena su i na manje gradove Čibi i Džijang, prenosi Gardijan.

Osim saobraćaja, pozorišta, kafei i mesta za zabavu će biti zatvoreni, a stanovnici ne bi trebalo da napuštaju grad, osim iz "posebnih razloga".

Zvaničnici su takođe naložili turističkim operaterima da otkažu aranžmane, kao i da se ne smeju održavati veće kulturne manifestacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво