FOTO: Otkrivena info-tabla posvećena stradanju Novosađana u Raciji

Info-tabla posvećena stradanju Novosađana tokom Novosadske racije, otkrivena je danas na uglu Miletićeve ulice i Grčkoškolske u okviru obeležavanja 78. godišnjice ovog tragičnog događaja.
FOTO: Otkrivena info-tabla posvećena stradanju Novosađana u Raciji
Foto: 021.rs
Otkrivanju table su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, vladika Irinej, predsednik Jevrejske opštine Mirko Adam, kao i brojni građani i učenici.
 
Vučević je istakao da je tužno to što se tek nakon skoro osam decenija ovaj događaj obeležava na primeren način.
 
"Svesni smo odgovornosti koju imamo prema onima koji su nastradali samo zato što su bili Srbi, Jevreji ili Romi, od strane mađarskih okupacionih snaga. Verujem da ćemo zajedno, uz podršku crkve, Jevrejske opštine, Grada i Pokrajine konačno sagraditi i muzej posvećen žrtvama racije u kom će se nalaziti stalna postavka. Tražimo i od države da na isti način kao što se tretira strašan zločin u Kragujevcu i na drugim mestima u udžbenicima piše i o Novosadskoj raciji. Verujem da će država imati sluha za to", ocenio je Vučević.
 
Vladika Irinej zaključio je da je termin "racija" eufemizam, jer je ono što se desilo pre 78 godina mnogo strašnije od toga.
 
"To je ustvari bila masovna egzekucija nevinih ljudi. Tačan broj žrtava ne znamo ni danas. Na nama je zaista sveta dužnost da čuvamo zauvek uspomenu na sve nevine žrtve, ma ko oni bili i ma kako se zvali", dodao je.
 
Mirko Adam takođe je napomenuo da ljudima mora u svesti da se promeni korišćenje termina racija, jer "to nije bila policijska racija, već jedan surovi pokolj".
 
Samom otkrivanju ploče prisustvovao je i jedan svedok Novosadske racije koji je u to vreme bio učenik i stanovao u Grčkoškolskoj ulici. On je ispričao gradonačelniku i vladiki Irineju svoja sećanja na taj tragični događaj.
 
 
Pomen žrtvama kod spomenika "Porodica" na keju počinje u podne venci će biti položeni i kod spomenika na Štrandu. Godišnjica Novosadske racije obeležava se i međunarodnom konferencijom "Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica - zašto se sećati, kako se sećati?" sa početkom u 15 časova u klubu "Tribina mladih". U Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada biće prikazan film "Šaulov sin" u 20 časova.
 
Ovogodišnja manifestacija "Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije" biće završena u petak, 24. januara otkrivanjem info-table posvećene Jeleni Kon, u Ulici Sonje Marinković 1 u 12 časova i projekcijom filma "Zaveštanje" u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada.
 
Podsetimo, Novosadska racija je događaj koji se dogodio u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke ubijano lokalno stanovništvo, uglavnom Srbi i Jevreji. Tokom tri dana akcije u Novom Sadu ubijeno je više od 1.200 građana, pretežno Jevreja, Srba, Roma, kao i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.
  • @@zrenjanin

    23.01.2020 19:41
    ''Kakva crna madjarizacija, u kakvom paralelnom univerzumu zivis ti?

    Nisu svi madjari bili fasisti, kao sto ni svi srbi nisu bili cetnici.''

    1. Како која? Једна једина мађаризација.
    2. Ко је рекао да тиме што сам написао Мађари мислим на све Мађаре? Злочин са елементима геноцида (а не рација) су починили мађарски окупатори/злочинци, никакви магловити ''фашисти'' (комунистичка бабарога). То није била пука идеолошка мржња како ви комунисти покушавате да представите. А што се тиче ''четника'', тј. Југословенске војске, она се може мерити једино са легитимним војскама тог доба. То би као следбеник теорористичке КПЈ требало да знате.
  • Komsinica

    23.01.2020 15:06
    Spomen ploca iznad tri podzemna kontrejnera nema smisla, ali treba da postoji uvek i prevod za goste koji posecuju nas grad. Treba da bude i na engleskom spomen ploca.
    Sacuvajmo secanje na bracu Jovandic! Posadimo jablanove pored vrbe stavimo pri korenu spomen plocu na srpskom i engleskom da sacuvamo od zaborava nesrecnu sudbinu nasih komsija iz Rumenacke.
  • iii

    23.01.2020 14:46
    Ii
    A što nikad niko ne spominje mađare, koji su spasili puno srba i jevreja u toj raciji, kao oni mađari u Kovilju, koji su spasili celo selo od tadašnjeg ubijanja??? Što niko nikada nije spomenuo da je tadašnji predsednik vlade mađarske, Pal Teleki, izvršio samoubistvo, kao čin hrabrosti i sramote, što su pojedinci iz vlasti pristupili fašistima. Ostavio je i oproštajno pismo:
    "Pal Тeleki  
    1.новембра 1879 — 3. април 1941)
    Прекршили смо своју реч, – из кукавичлука [...] Нација то осећа, и одбацили смо своју част. Стали смо на страну ниткова [...] Постаћемо пљачкаши гробова! Нација ђубрета. Нисам вас зауставио. Крив сам.[19]"
    Stvarno smo stoka od naroda. Samo veličamo svoje, a nikada ne spominjemo koliko je mađara pomoglo u ratu srbima, čak često mnogo više nego što smo sami sebi pomagali. Malo nas je, al smo govna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti