Bajatović: Ozbiljno se razmišlja o smanjenju troškova za uvođenje gasa 1Foto: Medija centar Beograd

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je za Politiku od četvrtka da se ozbiljno razmišlja o smanjenju troškova za uvođenje gasa.

„Preduslov da se zantnije poveća broj onih koji će trošiti gas u svojim domaćinstvima je niža cena priključka. Sa sadašnjih 120.000 dinara, koliko primera radi košta u Beogradu, na oko 650 evra, što je za individualne potrošače izuzetno važna i velika ušteda“, rekao je Bajatović.

On je istakao da „Srbijagas“ aktivno radi na širenju gasne mreže po celoj Srbiji i da očekuje da će do 2022. godine Beograd biti 100 odsto gasifikvoan.

U ovom času Beograd ima svega 30.000 priključenih, a potencijal je deset puta veći, odnosno može se priključiti 311.000 potrošača, rekao je Bajatović i dodao da je u Novom Sadu 65.000 priključenih, a potencijali su mnogo veći jer se gasna mreža širi i gas može da dođe do svakog domaćinstva.

„Da bi se to dogodilo potreba je podrška lokalanih samouprava, da se odreknu taksa koje naplaćuju, a koje gotovo dupliraju cene prključka, pa primera radi, s taksama priključak košta 200.000 dinara, skoro duplo više nego što bi mu cena bila da ovih nameta nema“, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, svi oni koji se odluče da uvedu gas u svoja domaćinstva troškove će plaćati kroz račune za gas u narednnih tri do pet godina.

„Za to je neophodno da se ‘Srbijagas’ odrekne dela svojih prihoda, ali da isto urade i lokalne smaouprave kroz odricanje od naplate takse“, ukazao je Bajatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari