Zvezda s jedanaest igrača na Barselonu: Šta Šakota želi da vidi?

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.01.20. | 09:36

Dobro izdanje u Kataloniji, čak i uz eventualni poraz, moglo bi da pruži jak vetar u leđa kako bi se lakše prebrodio težak period i dočekao povratak važnih šrafova za tim...

Ubedljivim izdanjem protiv Cibone, pobedom sa 102 poena i ukupnom razlikom od 22 poena Crvena zvezda stavila je tačku na mini-ciklus sa četiri utakmice u sedam dana završen uz polovičan učinak. Dok su Mega Bemaks i Cibona položili oružje i Crvenoj zvezdi dali podstrek pred završnicu ligaškog dela Jadranske lige, Žalgiris i Alba su gotovo identičnim uzdizanjem forme u drugom poluvremenu vratili crveno-bele u realnost i pokazali da je ovaj tim još daleko od TOP 8 društva. Iako je ono, bar na tabeli u ovom trenutku, odmah iza ćoška...

Bilo je prethodnih dana reči o tome da je za Crvenu zvezdu prošao onaj lepi period “medenog meseca“ ovenčan pobedama u nizu, ali i da je stručni štab imao velikih muka da sastavi tim zbog povreda i zdravstvenih problema. Uoči večerašnjeg gostovanja Barseloni u Blaugrani (TV Sportklub, 21.00) trener Dragan Šakota ne može da računa na Dejana Davidovca, Marka Jagodić Kuridžu, Stratosa Perperoglua i Filipa Čovića. Na sve to ekipa je otputovala bez kapitena Branka Lazića koga je slomio virus, dok je Lorenzo Braun i dalje rovitog skočnog zgloba usled velikog opterećenja prethodnih dana.

Izabrane vesti

U situaciji kada sa samo jedanaest igrača gostujete ekipi na deobi treće pozicije Evrolige, odnosno statistički jednom od najopasnijih takmaca i glavnih kandidata za plasman na završni turnir, možda čak i napad na titulu, nameće se logično pitanje – šta Dragan Šakota želi da vidi od svojih igrača?

Pre svega, stručni štab će na raspolaganju imati sledeću kompoziciju – šestorica unutrašnjih i samo petorica spoljnih igrača. Tu su petorica centara, ali će Džejms Gist, verovatno i Nikola Jovanović, izvesno da podele minutažu sa Borišom Simanićem, koga čeka novo odmeravanje snaga s NBA asom Nikolom Mirotićem i verovatno povratnikom u Barsinu postavu Viktorom Klaverom. Na spoljnim pozicijama ostaju Lorenzo Braun kao jedini klasični plejmejker, Čarls Dženkins kao njegova rezerva, Bili Beron i Kevin Panter na bekovsim pozicijama, dok je Ognjen Dobrić jedino raspoloživo krilo.

Pošto je Barselona ekipa s najvećim prosekom uhvaćenih lopti (35,5 po utakmici), Zvezda će izvesno pokušati da iskoristi širinu na centarskim pozicijama da bi eventualno smanjila ili delimično ograničila napadački uticaj koji u reketu ima triling Mirotić – Dejvis – Tomić. Ne samo kroz skok igru, već i dopremanjem lopti u neposrednu blizinu koša. Na Lorenzu Braunu, Kevinu Panteru i Biliju Beronu biće da odgovore na napadački potencijal Barselone, pre svega suvi kvalitet Korija Higinsa, Malkolma Dilejnija i Kajla Kjurika na bekovskim pozicijama, koji zajedno u rukama drže prosečno 31 poen, uz nešto više od 43 odsto preciznosti van linije 6,75 metara.

Iako to u teoriji zvuči vrlo dobro, realnost je takva da Svetislav Pešić u rotaciji ima još Aleksa Abrinesa, Pjera Oriolu i po potrebi Rolandsa Smitsa, Leandra Bolmara i Paua Ribasa, koga povrede i dalje često muče. Defanzivna mašina Adam Hanga i iskusni Viktor Klaver znaju neretko da dodatno opterete protivnički reket, donesu ekipi više sekundarnih napada i izvuku neke važne šuteve iz drugog plana, što je umelo da donese prevagu na parketu.

Zvezdino jedino rešenje je – odbrana! Ona iz gostovanja u Kaunasu, Milanu ili Kazanju. Crvena zvezda ove sezone dozvoljava najmanje poena rivalima (76,4 u proseku) i ako želi da izbegne scenario iz Moskve moraće da natera Barselonu da izađe iz svoje zone kako bi joj usporila tempo i naterala na više promašaja iz otvorenih pozicija. Jasno, nikako crveno-belima neće odgovarati da se sa Barselonom “juri“ po terenu i gađa utakmicu na više poena. U takvoj igri ni mnogo veće ribe nisu imale šansu protiv Barselone. Ali, ne treba zaboraviti ni na defanzivni potencijal kojim Barselona raspolaže. Tu će na testu biti Braun i Panter, jer su njihova individualna rešenja u nekim prethodnim utakmicama bila plodonosna za Crvenu zvezdu, a i u okršajima s Žalgirisom i Albom samo su njih dvojica čuvali rezultatsku neizvesnost, što je kasnije i dovelo do poraza zbog nedostatka širine. Odnosno, nedovoljnog preuzimanja odgovornosti nekih drugih igrača.

Ako bi ekipa uspela da razigra još nekog u Blaugrani, a Dragan Šakota podeli ravnomerno minutažu, Crvena zvezda bi napravila dobar posao. Jer, za crveno-bele mnogo će važnije biti gostovanje Igokei u ponedeljak, jer posle toga kroz sedam dana sledi drugi večiti derbi. Pobede u Jadranskoj ligi moraju za Crvenu zvezdu da ostanu imperativ radi dolaska do što bolje pozicije na tabeli uoči plej-ofa.

Podsetimo, Crvena zvezda nikada u novijoj istoriji nije savladala Barselonu u Blaugrani. Najbliža tom cilju bila je u sezoni 2016/17, poslednjoj Dejana Radonjića na klupi Crvene zvezde, kada se na Malom Kalemegdanu slavila poslednja tripla kruna. Tog 24. marta Barselona je slavila “samo“ sa 13 poena razlike (67:54) i to uz rafalnu paljbu s distance kojom su dirigovali sadašnji Zvezdin igrač Stratos Perperoglu i Peteri Koponen. S druge strane, najteži poraz u poslednjih 20 godina dogodio se u poslednjem susretu na istoku Španije, kada je Barselona odnela pobedu s ubedljivih 88:54...

Nešto manje od tri godine kasnije, delu zvezdaške javnosti i minus od 13 poena deluje kao misaona imenica, s obzirom na trenutno stanje u Zvezdinom rosteru i evidentnu razliku u kvalitetu. Dobro izdanje u Kataloniji, čak i uz eventualni poraz, moglo bi da pruži jak vetar u leđa kako bi se lakše prebrodio težak period i dočekao povratak važnih šrafova za tim...

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara