Ko su stranci na našim gradilištima i u kakvim uslovima rade

Na gradilištima u Srbiji rade i stranci. Neke angažuju strane, neke domaće firme i od toga zavisi kome mogu da se obrate kada naiđu na probleme. Radnicima iz Indije koji rade u Čortanovcima situacija se iskomplikovala baš zbog toga: firma strana, poslodavac domaći, a štrajk - univerzalno rešenje.

Sedamdesetak radnika koji su, u potrazi za boljom zaradom, na gradilišta u Srbiji stigli čak iz Indije, nezadovoljni uslovima rada, smeštajem i kašnjenjem plata nedavno su stupili u štrajk.

U dopisu koji su uputili na brojne adrese tražeći pomoć, navode da su platu dobili za tri meseca od poslednjih šest.

Poslodavac je spreman da im plati kartu do Induje, ali ne i da im pre toga isplati zarade koje im duguje.

Radnike je angažovala firma "Nikolić d.o.o." posredstvom partnerske firme registrovane u Americi, po pravilima koja važe u toj zemlji, kada su u pitanju obaveze i kazne, ali ne i zarada.

"Tamo su propisane raznorazne kazne. Primera radi, za oragnizatora štrajka kazna je 500 evra, za učesnike u štrajku je 50 evra. To je totalni apsurd, potpuno je van pameti. Imate odredbe gde se pozviaju na zakonodavstvo Srbije, a na kraju tog nekog ugovora kažu da sve što nije u redu nadležan je sud na Floridi, pa ako on te odluke stvai van snage, onda će biti urađeno tako", navodi Sonja Vukanović, predsednik Samostalnog sindikata putara Srbije.

U međuvremenu, nekoliko njih se vratilo u Indiju. Drugi rade na velikim infrastrukturnim projektima, a jedan broj i dalje štrajkuje.

"Samostalni sindikat putara Srbije je član Svetske internacionale građevinarstva i drveta. Mi smo, praktično, od naših kolega iz Ženeve dobili molbu sa apelom da pomognemo tim ljudima jer su oni uputili dopise sindikatu Indije, u kojem su objasnili u kakvoj se situaciji ovde nalaze", ističe Vukanovićeva.

Reporter RTS-a nije uspeo da stupi u kontakt sa kompanijom "Nikolić d.o.o." kako bi čuo njihovu verziju.

Šta je utvrdila inspekcija rada

Inspekcija je utvrdila propuste firme "Nikolić d.o.o." i poslodavac je spreman da se nagodi i plati propisanu kaznu.

"Prilikom kontrole, mi smo ustanovili da ta lica imaju određeni ugovor, ali smo istovremeno ustanovili da nemaju boravišnu dozvolu i da nemaju radnu dozvolu, što je za naše uslove prekršaj. To smo prijavili nadležnoj Turističkoj inspekciji i prijavili smo Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi za strance", kaže za RTS v.d. direktora Inspektorata rada Stevan Đurović.

Nažalost, samo u slučaju da strana firma koja angažuje radnike iz inostranstva ima registrovano predstavništvo u Srbiji, primenjuju se naši propisi.

"Ako su oni sve svoje radno-pravne statuse regulisali sa nekom firmom koja je vani, a angažuju ih poslodavci sa teritorije države Srbije, onda se ti ugovori prihvataju takvi kakvi jesu, a mi prtežno kontrolišemo bezbednost i zdravlje na radu i, naravno, da li imaju ove dve dozvole o kojima sam pričao", ističe Đurović.

Ukoliko smatraju da su ugroženi, radnici mogu da se obrate MUP-u. Iako su kontrole pokazale da su u najvećem broju stranih firmi uslovi za rad bolji nego u domaćim, inspekcija je podnela 35 prijava.

Broj onih koji rade na crno opada, ali inspektori su na našim gradilištima zaticali nelegalne radnike ne samo iz Indije već i iz Turske, Albanije i drugih država.

Prošle godine je kod nas evidentirano 30 odsto više radnika iz inostranstva nego 2018, a ove se očekuje dodatni rast, tako da je neophodno da se nadležni pripreme da svi, pre svega, imaju radnu i boravišnu dozvolu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво